През няколко месеца разглеждаме каква е ситуацията на БФБ и търсим причини за и против инвестирането на БФБ. След като направихме това за последно преди два месеца, време е отново да погледнем към конюнктурата на пазара.

Този път обаче, ще започнем с причините защо да инвестираме на борсата?

1. Водещите световни индекси са на рекордни нива и ръстът им може да продължи още два месеца

Новината днес е, че Dow затвори за пръв път в историята си над 16 000 пункта. И докато това няма пряка връзка с представянето на БФБ, дава повод за оптимизъм поне по отношение на външната за пазара ни конюнктура, която да ни подкрепя. Традиционно двата месеца – ноември и декември, са най-добрите в исторически план за щатските пазари, със среден ръст за S&P 500 от 6% за този период.

2. И все пак може да има януарски ефект и на БФБ

Краят на годината е изключително ползотворен момент за инвеститорите на БФБ, особено през миналата и последните няколко години. Изменението на SOFIX за месеците декември и януари е позитивно в исторически план и възлиза на 5.3%.

Още по-добрата новина е, че през тези месеци на миналата година SOFIX добави над 22% към стойността си. Най-малкото, ще има спекулации за повторение на този резултат, което може да вдигне индекса и основните сини чипове в края на тази година.

3. Фондовете се пробуждат в края на годината

Фондовете, които спаха през по-голямата част на годината, обикновено се пробуждат в последния месец, когато по разбираеми причини са активни при позициите, обикновено присъстващи в портфейлите им. Това до голяма степен често предопределя и ралито в края на годината.

Иначе има и една лоша новина – фондовете са инвестирали повече средства в депозити и облигации в годината до края на септември, като са изтървали голяма част от ръста на пазара.

4. Близо сме до четиригодишен връх и ключово техническо ниво

Индексът на сините чипове SOFIX е близо до най-високата си стойност от четири години насам. Нивото оказва сериозна съпротива на този етап, като в случай че бъде преодоляно спокойно можем да станем свидетели на по-нататъшен ръст в рамките на 10-15% през следващите два месеца.

5. Политическата нестабилност не влияе на пазара

Протестите вече са изконсумирана новина и не се вижда да оказват въздействие на фондовия пазар. В тази насока опасенията, че политическата нестабилност отблъсква инвеститорите, не са обосновани.

6. Инвестиционните алтернативи се влошават по отношение на доходността

С продължаващото понижение на лихвите по депозитите и очакваната тенденция то да продължава, пред инвеститорите намаляват във все по-голяма степен инвестиционните алтернативи. Това може да доведе до постепенно пренасочване на част от средствата от депозити към борсата в началото на следващата година.

Тук говорим за пренасочване на средства не толкова от индивидуалните спестители (където инвестициите на БФБ все още са в графата „непопулярни“), колкото от институционалните, сериозно повишили депозитната си база.

7. Ниски финансови оценки

Факт е, че финансовите оценки на родните компании и индекси са относително ниски и значително под тези на съпоставимите с нас развиващи се пазари – включително и в Европа.

И разбира се ще споменем и причините защо да не инвестираме, макар и те да са далеч по-ясни за инвеститорите.

1. Възможна е корекция

Много хора говорят за възможност от корекция, след като SOFIX е петият най-поскъпващ индекс в света за тази година. Тя може да се предопредели и от евентуална корекция на международните пазари.

Нивото на съпротива при 467 пункта, ако остане в сила до края на годината, е възможно да инициира понижение надолу в посока към 420-400 пункта.

2. Политическата нестабилност може да ескалира

Въпреки че политическия фактор в момента не е със значителна роля, евентуално падане на правителството и предсрочни парламентарни избори могат да имат негативен ефект върху финансовия ни пазар.

3. Ликвидността продължава да е трагична

Наясно сме какъв е основният проблем на БФБ - ликвидността, а потенциалното му разрешаване може и да не се случи скоро време. Особено силно биха се влошили нещата, ако не станем свидетели на очакваното от пазара раздвижване в края на тази и началото на следващата година, което да отблъсне тотално инвеститорите от БФБ.

4. Фондовете продължат да се страхуват

Както вече казахме, фондовете пропуснаха част от ръста и за съжаление (предвид на историческите им действия), могат да решат да чакат корекция, преди да се върнат към инвестиции на БФБ.

5. Печалбите на компаниите започват да се влошават

Началото на следващата година е близо и ще започнат да излизат годишните отчети на родните компании. Евентуално влошаване на финансовите им резултати може да е сериозна пречка пред решението на инвеститорите да насочват своите капитали към БФБ.