Има ли връзка между обратното изкупуване на собствени акции* от страна на публичните компании и представянето на книжата на съответната компания?

Справка на Profit.bg сред компаниите, включени в изчислението на SOFIX, сочи, че 5 от 15-те дружества в индекса имат обратно изкупени акции.

Лидер в това отношение е Софарма, която по последни данни притежава 4.08% собствени акции. Активността на компанията в последните месеци определено е подпомогнала и ръста в цената на книжата, тъй като те се нареждат на второ място в индекса с ръст от 70.48%.

Най-голямо повишение сред сините чипове от началото на 2013 г. има при Централна кооперативна банка, чийто книжа са добавили близо 76%.

Над 60% е доходността от инвестиции в други три компании, които нямат активни процедури по обратно изкупуване и не притежават собствени акции – Зърнени храни България (66.53%), Химимпорт (66.19%) и Първа инвестиционна банка (62.13%).

Албена АД и Неохим АД са други две компании, които в миналото са купували собствени книжа и към момента притежанието им е от 3 и 2.58 на сто.

С активни продецури по обратно изкупуване на акции са Монбат и Индустриален Холдинг България. През октомври Монбат продаде близо 1.2 млн. от собствените си книжа, което свали котировките на компанията от 7 – 7.10 лв. за брой до около 6.30 – 6.40 лв.

Все пак монтанският производител на акумулатори има 2.68% обратно изкупени акции, а пък книжата на компанията са добавили 38.83 на сто до 15 ноември.

От своя страна, Индустриален Холдинг България отчита ръст от около 23% от началото на годината. Холдингът само за няколко месеца успя да изкупи 1% от книжата си, с което да подкрепи и цената.

С активна процедура, по която обаче все още не са купувани акции, е и от Еврохолд България. Книжата на холдинга са единствените, които отчитат спад от SOFIX (-14.20%). В случай, че процедурата бе стартирала, акциите биха изтрили част от загубите си (тъй като цената е от 1.00 до 1.35 лв. за брой) и дори биха излезли на плюс.

Без активни продецури по обратно изкупува са от М+С Хидравлик и Булгартабак Холдинг, но това не пречи цената на акциите им да са добавили 48.98 и 39.36 на сто от началото на годината.

* По дефиниция чрез обратното си изкупуване компаниите инвестират в себе си, или иначе казано - мениджмънтът и собствениците вярват в дружеството и очакват по-добри времена. Чрез намаляването на фрий флоута може да се очаква и ръст в цената на книжата в бъдеще (логично, но не и задължително условие).

** Материалът не представлява препоръка за покупко/продажба на акции.