Индексът на сините чипове SOFIX е изключително близко до ключовото си ниво на съпротива от 466.7 пункта, най-високата му стойност от края на ноември 2009 година, което на този етап спира по-нататъшното поскъпване на индекса.

Добрата новина за инвеститорите е, че идва краят на годината, време, когато традиционно сме свикнали да виждаме добро представяне за компаниите от индекса.

Това може да доведе до пробив на съпротивата, посочена по-горе, отстояща едва на 1.5% от настоящите нива на индекса и да отвори пътя на SOFIX към ключовата граница от 500 пункта – повишение от 10% от текущите му нива.

Повод за оптимизъм идва от международните финансови пазари, като щатските и редица европейски индекси са при рекордни нива на търговия. Традиционно ноември и декември са най-добрите месеци в исторически план за щатските пазари, със среден ръст за широкия индекс S&P 500 от над 6%.

Тоест едва ли можем да очакваме сериозна корекция на възходящата посока на щатските борси поне до края на годината.

Известно съживяване на търгуваните обеми отчитаме в последните дни, като ставаме свидетели и на продължаващо прехвърляне на пакети по определени позиции през последните дни.

Това определено е добра тенденция, като ако продължи, може да доведе до въвличане на повече от участниците, които все още странят от пазара, включително и на институционални.

Последните едва ли биха искали да изтърват ръст, подобен на миналогодишния, стартирал малко след началото на декември и продължил до края на януари.

От техническа гледна точка нещата са положителни, като настоящата стойност на SOFIX е с около 1.7% над 50-дневната му пълзяща средна (при ниво от 452 пункта), което сочи позитивен тренд и в същото време не твърде голяма отдалеченост от нея. Последното сочи, че индексът все още не е в свръхкупената територия.

Петдесетдневната средна величина на показателя е над 200-дневната, което е потвърждение на средносрочно възходящия тренд.

Периодът от края на май до момента, представен на графичното изображение по-горе, в който индексът SOFIX се търгува в границите между 440 и 460, много прилича на период на консолидация, преди силно поскъпване.

Ако това в действителност е така и станем свидетели на пробив на вече споменатото ключово ниво от 367 пункта, то много е вероятно да видим по-нататъшно силно поскъпване в рамките на 10-15% в следващите два месеца и половина.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на валута