Ръстът на печалбите на компаниите е един от ключовите показатели, които следят инвеститорите при вземане на инвестиционни решения.

И докато тепърва предстои да излязат повечето от отчетите на компонентите на индекса за деветмесечието, можем да проследим дали е налице зависимост между ръста на печалбите и ръста на SOFIX в исторически план.

На практика се оказва, че подобна връзка съществува, макар и да е налице лаг, и корелацията да е с различна степен, между средния ръст на печалбите на компаниите и индекса. Трябва да се спомене също така, че разминаването до голяма степен се предопределя и в следствие на различното тегло на всяка от компаниите в индекса.

И все пак се наблюдава корелация между ръста на печалбите и преставянето на индекса в годините от 2006 г. насам, както може да се види от таблицата по-долу:

* Средните печалби на компонентите на SOFIX са изчислени без да се отчита различното тегло на компаниите в индекса

От изследването на изменението на печалбите на настоящите компоненти на SOFIX може да се направят няколко извода.

На първо място, налице е сериозно непостоянство в ръста на печалбите при повечето от компаниите, което, освен от икономическия цикъл, много често се дължи на специфични за компаниите фактори.

Именно това непостоянство е един от основните проблеми пред инвеститорите в оценката на компаниите и прогнозирането на бъдещите им резултати, което затруднява последните да вземат мотивирани решения за покупки. Може да се каже, че след ликвидността това е един от основните проблеми на БФБ.

На следващо място може да се обобщи, че печалбите на родните компании се в значителен унисон през годините, тоест когато растат, растат печалбите на почти всички компоненти на индекса и обратно, когато падат, понижението е при повечето от членовете.

И на последно място явно се налага тезата, че за да продължи ръстът на индекса (тоест да е стабилен и траен), той трябва да е съпроводен от подобаващо представяне в печалбите на компаниите, защото в противен случай ще е неустойчив.

Разбира се, има и отличници сред компаниите по ръст на печалбите. Стара планина Холд и дъщерното й дружество М+С Хидравлик са лидери по ръст на средната си печалба от 2006-та година насам със средно повишение от 38.6 и 30.9%*.

Те са следвани от Монбат и Албена с ръстове съответно от 26.2 и 19.9%. Относително висок е този темп и при Химимпорт - в размер на 18.7%.

Леко отрицателни за посочения период и въз основа на посочените критерии са ръстовете на печалбите на двете банки от индекса – ПИБ и ЦКБ, съответно при -5.1 и -6.1%.

Най-голям спад регистрира средната печалба на Еврохолд, понижаваща се с 22.3%.

Често пазарните анализатори се ориентират за това дали е подценена или надценена една компания въз основа не само на съотношението РЕ – цена печалба, но и на съотношението РЕG, което взема под внимание и ръста на печалбата на компанията.

Въз основа на ръста на средните печалби на компаниите от SOFIX за последните седем години съотношението PEG е най-ниско при Химимпорт в размер на 0.11.

Това се предопределя от ниското съотношение цена-печалба, при малко над две, в съчетание с високия темп на нарастване на печалбата.

Компании със съотношение РЕG под 1 се приемат традиционно за подценени. Под 1 е още съотношението PEG при М+С Хидравлик - при 0.39, както и при Монбат (0.47), Стара планина Холд (0.66) и Албена (0.82). За сравнение това съотношение при Софарма е при ниво от 0.82.

* При изчисляването на ръста на средните печалби са взети под внимание годините от 2006 г. насам с печалби за компаниите, като са игнорирани тези със загуба, или печалби близки до нулевите стойности, както и годините с нетипично големи печалби в резултат на еднократни елементи.