Някои хора напредват в живота с това, че са по-умни, действат по-аналитично или по-стратегически от всичко останали около тях. Много от най-успелите хора обаче комбинират част или всичките тези неща с невероятно постоянство и желание да успеят повече от всеки друг.

Тази прекомерна концентрация върху една определена цел се проявява във всяко тяхно общуване и често когато общуват публично.

Вижте някой от най-добрите примери на хора, които комбинират сериозна енергия с впечатляваща работна етика и огромна амбиция, побдрани от Business Insider.

Ана Уинтур

Уинтур, която е главен редактор на списание Vogue и артистичен директор на Condé Nast's, е известна с взискателния и резервиран стил. Тя е вдъхновението за страховития шеф в книгата "Дяволът носи Prada," написана от бившата й лична асистентка и превърната по-късно и във филм.

Въпреки че е известна като затворена и дистанцирана, нейните периодични изблици са достатъчно енергични, за да й донесат прякора "Ядрената Уинтур." Трудно е да се спори обаче, че нейният перфекционизъм и внимание към детайла не са изиграли голяма роля в нейния успех в индустрия, в която много други списание и редактори са се проваляли.

Лари Елисън

Главният изпълнителен директор на Oracle постоянно демонстрира своята енергичност от участието му в надпреварата с яхти America's Cup до безспирните препирни с бизнес конкуренти.

Има доста примери за това. Елисън заяви, че шефовете на SAP са на наркотици, нае частни детективи, за да ровят в боклука на Microsoft, и нарече решението на HP да уволни Марк Хърд "най-добрата идея откакто бордът на директорите на Apple уволни Стив Джобс."

Коби Брайънт

Работната етика на Брайнът е легендарна. В училище Брайънт отивал на тренировка в 5 часа сутринта и си тръгвал в 7 вечерта. Освен това играел игри един на един срещу свои съотборници до 100 точки. Той тренира по четири часа на ден по време на сезона в НБА и още повече извън сезона като се натоварва значително дори в дните, в които има мач.

Стив Балмър

Въпреки че дългогодишният главен изпълнителен директор на Microsoft напуска компанията, след като тя изпусна някои много големи тенденции в технологичния, никой не може да оспори неговата страст. Говори се, че той в яда си той хвърлил стол, след като разбрал, че служител на компанията напуска, за да отиде в Google. Ако се съди по неговите енергични и емоционални речи пред служителите на Microsoft човек никога не би поставил под въпрос това, че Балмър обича много компанията.

Майкъл О'Лиъри

Спосъкът с изпълненията на главния изпълнителен директор на ирландският нискобюджетен превозвач RyanAir е прекалено дълъг и включва псувни по адрес на журналисти и свикване на пресконференции, на които критикува мерки на ЕС, които не харесва. Авиокомпанията постигна успех, защото предлага по-добри цени от останалите и продължава да успява зщаото прави всичко възможно да ограничава разходите си, вместо да вдига цените на билетите.

О'Лиъри също така има слабост към дегизировката.

Серджо Маркионе

Да ръководиш два огромни автопроизводителя, чиито централи са на различни конртиненти и да върнеш Chrysler пак на печалба изисква голяма енергия и жестока работна етика. Служител споделя пред FT, че шефът на Fiat и Chrysler е "въвел осми работен ден и в компанията го работят."

Маркионе прекарва почивните си дни от Италия като работи в САЩ и обратното.

Тадаши Янай

Енергичният и прагматичен главен изпълнителен директор на Fast Retailing създава компания в лицето на Uniqlo в която строго се следи всичко от начина на сгъване на дрехите до това как кредитните карти се връщат на клиентите.

Да е най-богатият японец обаче изглежда не е достатъчно. Янай иска да изпревари испанската Inditex. Той възнамерява компанията му да генерира 50 млрд. долара годишни приходи до 2020 г., за което ще е нужен сериозен растеж.

Янай първоначално планираше да се оттегли през следващата година, но самият той сподели, че никой в компанията не е "оправдала очакванията му" за да бъде негов наследник.

Даниел Дей-Луис

Актьорът има три Оскар-а за най-добра мъжка роля заради енергичното си представяне на големия екран и е същия и в живота. Той напълно се потапя в ролите си, до такава степен, че това може да изнерви напълно останалите актьори, всички работещи по филм и всички, с които се среща.

Дей-Луис говорил с акцента на своя образ от филма "В името на Отца" в продължение на шест месеца, след като снимките на филма приключват, и настоява да не става от инвалидната количка докато снима филма "Моят ляв крак."

Мария дас Грасас Силва Фостър

Фостър се издига до главен изпълнителен директор на бразилския петролен гигант Petrobras след като прекарва цялата си кариера там започвайки като стажант. Това вероятно не е най-впечатляващото й постижение. Тя е родена в едно от най-бедните гета на Рио де Жанейро и като дете събира и предава метали, за да си купува учебници.

Фостър има репутацията на енергичен човек, който говори направо и поставя колегите си от мъжки пол на място. Оттам идва и прякорът и Кавейрао, което е жаргонна дума за бронирани полицейски автомобили.

Масайоши Сон

Сон е известен с това, че обича да играе на едро, като пример за това е придбиването на Sprint. В миналото успешни негови ходове са големите инвестиции в Alibaba и Yahoo Japan.

Сон отново възстановява богатството си, след като неговата компания SoftBank се разрасна значително по време на дотком балона и се срина при спукването му. Тогава Сон губи 70 млрд. долара като това вероятно е най-голямото състояние губено някога от човек. Сега обаче той се завръща.

Мартин Сорел

Сеорел може отново да стане шефът на най-голеямата рекламна компания в света, ако слуховете за изкупуването на Interpublic Group се окажат верни. Сорел е закоравял работохолик. Клиент веднъж решава да го тества като му изпраща имейл много рано сутринта. Сорел отговаря за секунди.

На моменти високата му заплата е обект на спорове, но Сорел твърди, че си струва всеки цент, който е заработил.

Мариса Майер

Главният изпълнителен директор на Yahoo и бивш ръководител в Google е известна с това, че е работохолик. Тя редовни работи по около 100 часа на седмица и има нужда от една седмица отпуска на всеки четири месеца само за да навакса със съня и да презареди.

Срещата с нея може да изключително плашеща, тъй като тя е изцяло фокусирана върху бизнеса, изстрелва бързи и конкретни въпроси и се вманиачава в подробности, които друг би счел за незначителни маловажни.

Рам Еманюел

Човек на получава прякора „Рамбо“ без да си го е заслужил. Бившият шеф на кабинета на Белия дом веднъж изпраща мъртва риба по пощата на социолог, който го ядосал. Друг път се качва върху маса по време на вечеря и започва да я боде с нож, докато крещи имената на хората, които са предали тогавашния му шеф Бил Клинтън.

Рой Халадей

Въпреки че вече не е същата доминираща сила както преди двукратният носител на наградата Сай Янг за най-добър питчър в бейзбола има вероятно най-добрата работна етика в спорта. Халадей става в 4 часа сутринта извън сезона, за да започне да тренира и провежда най-тежките си тренировки в дните след мачове.

Преди и всеки мач Халадей се изолира напълно и не говори с никой освен с треньора на отбора. Дори поздравите на съотборниците му остават без отговор.

Джеф Безос

Енергичният ръководен стил на главния изпълнителен директор на Amazon несъмнено носи успех, но той може да доста тежък за тези, коит се намират под него. Ето какво пише Брад Стоун в новата си книга за компанията:

Когато колега не успее да оправдае взискателните стандарти на Безос той изригва. Ако служител не разполага с подходящите въпроси или се опита да блъфира, или си присвоява чужди заслуги, или пък обсъжда политиката на компанията или пък демонстрира слабост вената на челото на Безос изпъква и филтрите му падат. Той е способен да проявява жестокост в такива моменти и през години е смъмрял доста сериозно най-различни хора.

Част от саркастичните забележки включват: “Ти мързелив ли си или си некомпетентен?” и “Съжалявам взех ли си хапчетата за глупост днес?”