Тези, които смятат да се впуснат в инвестиции на фондовите пазари, могат да почерпят от морето от съвети, налични в интернет пространството. Това, което ще им е трудно обаче, предвид на липсата на инвестиционен опит, е на кои съвети да се доверят и на кои не.

Ето някои съвети, които, макар и да звучат логични и правдоподобни, е по-добре да не следвате, според специалистите от Варчев Финанс.

1. Най-добрата инвестиция, която може да направиш, е в големи компании

Това звучи правоподобно. Кой не би искал да притежава висококачествени компании, които са добре управлявани и са уважавани?

Ако най-високият ви приоритет е да притежавате популярни компании, то тогава този съвет не е толкова лош. Ако търсите обаче по-висока дългосрочна възвращаемост, то това не е начинът.

Трябва да знаете, че малките и нови компании имат по-голяма вероятност да ви предоставят по-висока доходност.

Причината е проста: големите компании са попуярни и добре оценени от анализаторите по света и е трудно да ги купите на изгодни цени.

Малките компании имат много по-голям потенциал. Както може да предположите, инвестирането в малки компании включва по-големи рискове, така че не се препоръчват за консервативните инвеститори.

2. Колкото по-дълго задържаш една инвестиция, толкова по-високи са шансовете ти за успех

Колкото по-дълго задържате акциите на една компания, толкова по-големи са шансовете нещо катастрофално да се случи.

Икономически срив не е много вероятен през следващите 12 месеца, но е много по-вероятно да се случи през следващите 50 години.

Wall Street е пълен с неосъществените мечти на инвеститори, които отказват да се разделят със своите инвестиции.

Това не е толкова вярно, когато се приложи към целия пазар. През следващите 12 месеца сравнително малко компании ще се сблъскат със сериозни проблеми, но след 25 години много от сегашните популярни компании няма да ги има.

Въпреки казаното, през 2038 г. няколко сегашни компании ще имат изключителен растеж. За жалост, те ще са малко.

3. Освободи се от загубите си и остави печалбите си

Може би това би имало смисъл, ако купувате и продавате индивидуални акции, но ако инвестирате в дългосрочен план, това е ужасен съвет. За всяка инвестиция е неизбежно да има своите възходи и падения.

Инвеститори, които не са готови ги задържат през периодите на падение, никога няма да постигнат дългосрочните печалби, които търсят.

Възможно е да използвате този съвет, за да постигнете положителни резултати, ако правите обратното. Първо, периодично взимайте приходите от някои от най-продуктивните ви активи.

Второ, използвайте печалбите, за да инвестирате в активите ви, които не се представят толкова добре. Така ще можете да прибирате печалби преди пазарът да ви ги отнеме.

4. Инвестирай в компании, които познаваш и чийто бизнез разбираш

Това е добър съвет, ако държите да сте напълно запознати с инвестицията си. Но ако искате добри дългосрочни печалби, то тогава игнорирайте този съвет.

Първата причина за това е, че повечето от нас имат подробни знания само в една област. Ако инвестираме само в областта, която ни е позната, тогава най-вероятно ще изтървем много добри инвестиционни възможности, защото не ги разбираме.

Като втори аргумент може да се посочи, че има огромна разлика между това, което мислим, че знаем, и това, което наистина знаем.

Много хора са сигурни, че разбират от дадена област, докато техните инвестиции не отговарят на очакванията им. Затова, въпреки че този съвет е примамлив, много често е еднопосочен път към загуба.