Традиционно лятото е сезон, когато хората са склонни да правят значителни разходи за покупки като жилище, кола или лятна почивка. Въпросът, който трябва да си зададат, е могат ли да си ги позволят? Ето и някои съвети как да решите заслужава ли си подобна покупка и по-важното можете ли да си я позволите, дадени от специалистите от Yahoo! Finance.

Покупка на имот

Това може би е най-значимата по обем покупка в живота на всеки. Затова към нея трябва да се подхожда много внимателно.

Първо трябва да се замислите имате ли изискваната от банките първоначална вноска от около 20% от общата сума и дали ще останете достатъчно дълго, за да си струват значителните първоначални разходи, които могат да достигат до 10% от стойността на сделката.

Купувачите трябва да имат в предвид, че обявената продажна цена не е всичко, което ще им се наложи да платят. Има редица скрити разходи като такси, комисиони за нотариуси, адвокати и др., които са значителен по размер разход. Впоследствие трябва да се вземат в предвид разходите за поддръжка, данъци и такси и др.

Потенциалните купувачи също така трябва да са наясно с рисковете, които ще поемат, свързани с пазара на имоти и потенциалния спад в цените, което ще понижава стойността на техните активи.

Най-простият начин за мотивиране на решението за покупка на имот е това разходите за ипотечни вноски да са равни или по-ниски от плащания наем. Ако потребителите имат достатъчно стабилна работа и доходи да си плащат наемите, то тогава ще могат да си плащат и ипотечните вноски.

Някои от най-често срещаните грешки при покупката на имот е да се предприема подобно действие при липсата на планове за трайно установяване. Специалистите препоръчват покупка само при хоризонт за оставане в имота от над пет години.

Друга грешка е заемането на максималната отпускана от банката сума. Това води до изкушения за покупка и харчене за неща, които не е сигурно, че са необходими.

Третата най-често срещана грешка е да се погледне извън финансовите параметри на сделките за покупка на имот и дали можете ли да си го позволите. Ако се наслаждавате на добър и качествен живот извън пределите на „собствения дом“, подобна сделка може и да не е обоснована.

Покупката на кола

Това е може би втората най-значителна по размер покупка в живота на много хора. Начинът на живот и личните предпочитания влияят върху вземането на решението.

Тук също има редица скрити разходи, като най-сериозният от тях е изключително рязкото обезценяване на новите автомобили. Те губят близо 40% от стойността си от момента, в който излязат от шоурумите.

Потребителите също така трябва да имат в предвид значителните по размер разходи, свързани със застраховки, обслужване и поддръжка (която задължително в годините на гаранцията се прави в официалните сервизи) и др.

За тези, които купуват на изплащане, е важно какви са лихвите и годишният процент на разходи по лизинга.

Някои от най-често срещаните грешки тук са свързани с неправилната поддръжка на новите автомобили. Макар и тя да е относително по-скъпа в началото, е ключова, защото става въпрос за доста значим по стойност актив. Небрежността в това отношение може да доведе до много по-големи разходи в последствие.

Много често потребители вземат нерационални решения под влиянието на добре обучени продавачи в шоурумите. Дайте си ден-два, преди да вземете решение за покупка, и никога не вземайте решението в магазина. Търпеливите потребители са с много по-голям шанс за сключване на изгодна сделка. Не се притеснявайте да преговаряте или да искате допълнителна отстъпка. Често можете да получите, ако поискате, докато, ако не поискате, е сигурно, че няма да получите.

Покупката на почивка

Почивката е от изключителна важност за щастието, но такава също трябва да се планира в съответствие с възможностите на всеки. За да се избегне прекомерното надхвърляне на допустимия за почивка бюджет, специалистите препоръчват тя да е в размер на не повече от два до три процента от 2-3% от годишния доход. Могат да се потърсят и други креативни начини за намаляване на разходите за почивка.

Тук също има редица скрити разходи. Специалистите препоръчват почиващите да си приготвят между 25 и 50% допълнително от стойността на почивката за разходи като транспорт, храна и напитки и посещения на местни популярни туристически местности.

Една от основните грешки тук е планирането на почивката със заемни средства. Ако не можете да си платите почивката с пари в брой, то по-добре не я вземайте. Почивката е „лукс“, за който трябва да можете да платите с пари в брой.

Не я планирате по-рано- често допускана грешка от хората е, че не планират почивката си значително по-рано, така могат да спестят значително.

Не си оставяте време за климатизация след почивката. Много често хората имат нужда от ден- два, за да се климатизират с нормалната си среда, в която живеят и да се подготвят за работа.