Искате да знаете дали имате заложби за добър шеф? Проверете тогава колко от тези десет дейности правите ежедневно. Защото въпреки че и без да ги правите може да сте шеф, това не значи непременно, че сте наистина добър.

Достъпен сте

За да бъдете успешен, не трябва служителите ви да се страхуват от вас. Вместо това се уверете, че провеждате срещи, в които цари приятна атмосфера и спокоен разговор.

Вземате важни решения

Добрите шефове са експерти във вземането на правилни решения. В случай на грешка, успешният шеф трябва да поеме последствията на свой гръб.

Определяте цели

Във всеки удобен случай напомняйте целите на компанията, така че нейните служители да я разбират добре и да знаят какво се очаква от тях. Постоянно им напомняйте каква роля изпълняват те в системата на компанията.

Поемате отговорност

Добрите мениджъри пазят гърбовете на своите служители и създават среда, в която както шефовете могат да разчитат на служителите си, така и те могат да разчитат на своите работодатели.

Давате добър пример

Звучи малко банално, но си заслужава да се помисли над това. Малко мениджъри са последователни в действията си. Често точността е проблем за тях, както и липсата на присъствие на срещи. Успешните лидери знаят, че те са под постоянно наблюдение и всички техни грешки създават лошо мнение за тях у служителите им.

Вижте още: Имате ли качествата да станете милиардери?

Давате отзиви

Всеки служител иска неговият шеф да знае какъв голям принос дава той всеки ден в името на развитието на компанията. Успешните лидери знаят колко важно е да се дава обратна връзка. Те също така обръщат внимание на малките детайли и работят по това да създават отношения на доверие със своите служители.

Използвате потенциала на екипа перфектно

Успешният лидер добре познава таланта на своя отбор. Той е експерт в признаването дори на скрити умения на своите служители, като съответно им поставя подходящите задачи, с които да развиват своя потенциал.

Задавате си въпроси

Добрите лидери имат огромна жажда за знания и винаги са нащрек за добра идея или стратегия.

Поддържате отношения

Успешните шефове трябва да знаят имената на служителите си, да ги поздравяват персонално, да не избягват контакт с тях, да познават добре техните предимства и така да им залагат най-подходящите задачи.

Заемате се с неприятни задачи

Който иска да се изкачва нагоре, трябва да поема задачите, с които никой не иска да се заеме. Успешните лидери не бягат от това, а го приемат като предизвикателство.

Вижте още: Как да изглеждаме като милионери, макар и да не сме