Швейцарският франк - валута, която се приемаше като остров на спасението за инвеститорите и поскъпна значително в последните години, може да е следващата „кула, която ще падне“, според нов доклад на специалисти от инвестиционната банка Societe Generale.

От банката прогнозират, че е възможно швейцарският франк да поевтинее с близо 10% спрямо еврото до средата на следващата година - до 1.35, след като систематичният риск за европейските пазари намалява. Към настоящия момент еврото се търгува при нива от около 1.2300 спрямо швейцарския франк.

„Значителното подобряване на ситуацията в еврозоната и намаляването на опасенията за фалит или излизане от еврозоната на членка най-вероятно ще доведат до засилване на позициите на еврото спрямо франка, който доскоро бе алтернативна валута“, коментират специалисти от банката.

По-нататъшното сътрудничество между европейските лидери, включително създаване на банков съюз и работа в посока на подобряване на перспективите за ръст на региона, ще са други фактори, които ще намалят търсенето на швейцарски франкове.

Добри макроданни вече подкрепят тезата за по-силна еврозона, като например индексът, следящ активността в сектора на промишлеността, който достигна двугодишен максимум през юли.

Това, което е по-важно, е отливът на средства от „сигурни активи“ и пренасочването им към друг тип активи, които да носят по-голям доход в условията на възстановяването на световната икономика.