Азиатските индекси се повишиха, следвайки ръста на Уолстрийт. Инвеститорите очакват по-слабите данни за щатската икономика да накарат Фед да запази тона си относно повишението на лихвите в края на двудневната си среща, която стартира днес.

Щатският петрол остана под натиска на растящото световно предлагане на суровината и регистрира ново шестгодишно дъно, след като загуби 0.3% от стойността си. Фючърсите на брента се търгуват при нива от 54 долара за барел с доставка през май.

Виж още: Nikkei се повиши до 15-годишен максимум

„Очакваме Фед да се откаже от думата „търпеливо“ по отношение на лихвите, но в същото време да заяви, че лихвената му политика ще зависи от икономическите данни. Така резервът ще си запази възможността да повиши лихвите, когато иска - било то през юни или септември“, коментира Шиджу Широта, главен икономист в HSBC Securities, цитиран от CNBC.

Индексът, следящ представянето на азиатските пазари, се повиши с 0.7%, след като и трите водещи щатски индекси добавиха по над 1% към стойността си вчера.

Китайските акции се повишиха до близо 7-годишен връх, продължавайки с ръста си от последните седмици. Надеждите на пазарните участници са свързани с монетарни стимули от страна на китайската централна банка, в условията на забавяща се икономика.

Австралийските акции добавиха 1% към стойността си, след като централната банка на страната остави вратата „широко отворена“ за ново понижение на лихвите.

Японският Nikkei нарасна с 0.9%, регистрирайки нов 15-годишен връх.