Повечето азиатски индекси се понижиха вследствие на поскъпването на йената и слабото представяне на енергийните компании, в резултат на поевтиняването на петрола.

Три бяха понижаващите се акции срещу всеки две компании, отбелязали ръст, от индекса MSCI Asia Pacific Index, който в крайна сметка регистрира минимално изменение.

Широкият щатски индекс Standard & Poor’s 500 добави 0.3% към стойността си до нов исторически рекорд, като днес щатските пазари са затворени за честване на Деня на благодарността.

„В средносрочен план нещата все още са позитивни за повечето икономики, но ръстът се забавя навсякъде“, коментира Ангус Глуске, управляващ директор в White Funds Management, цитиран от Bloomberg. “Всички искат да са на пазара, но не бива да очакват забележителна възвръщаемост“, допълва още специалистът.

Японският Topix се понижи с 0.3%, след като йената се повиши спрямо долара за трети пореден ден и се търгува при нива от 117.64 йени. Южнокорейският Kospi добави 0.5% към стойността си, а австралийският S&P/ASX 200 добави 0.2%. Новозеландският NZX 50 се понижи с 0.1%.

Потребителското доверие в САЩ се е повишило до над седемгодишен максимум през ноември, като в същото време потребителските разходи са се повишили през октомври със същия темп, като този на доходите.

В отделен доклад стана ясно, че молбите за помощи за безработица са се повишили с 21 000 до 313 000 за седмицата до 22 ноември, което бе най-високата им стойност от септември насам.

Продажбите на нови жилища в САЩ се понижиха под очакванията през изминалия месец.

Фючърсите на петрола се понижиха до най-ниските си нива от над четири години насам заради скептицизма, че страните от ОПЕК ще ограничат производството си.

Брентът с доставка през януари поевтиня до 76.50 долара за барел, докато щатският суров петрол се понижи до 73 долара за барел с доставка през първия месец на следващата година.

Златото се търгува без съществена промяна при нива от 1 195 долара за унция с незабавна доставка.