След дълги години на „апокалиптични прогнози“ известният с негативните си очаквания Марк Фабер, прави рязък завой в коментарите си. На практика той твърди, че акциите на големите щатски компании може би са добро място за това инвеститорите да държат парите си.

Това не е първият път, когато Фабер прави завой след дългите си прогнози за срив на щатския пазар, които останаха несбъднати, а индексите достигнаха нови рекорди. В началото на годината Фабер заяви, че индексът S&P 500 може да достигне нива от 2 500 пункта преди да се срине.

Виж още: S&P 500 може да се повиши до 2 500, преди да колабира

S&P 500 може да се повиши до 2 500, преди да колабира

Прочети повече на: http://profit.bg/news/M-Faber:-SP-500-mozhe-da-se-povishi-do-2-500,-predi-da-kolabira/nid-133571.html

„Аз съм инвеститор и инвестирам. Дали искам да купувам европейски дългови книжа при негативни лихви, където със сигурност ще загубя част от парите си, не много, но все пак загуба, или бих предпочел да си купя акции от американските сини чипове? Ако става въпрос за инвестиционен хоризонт от 10 години, бих предпочел сините чипове“, коментира Фабер пред финансовото издание CNBC.

„Все още смятам, че ще изкарам повече от инвестиции на развиващите се пазари през следващите десет години, в сравнение с инвестиции на щатския пазар“, допълва още специалистът.

Когато става въпрос за сигурност обаче, щатските сини чипове са мястото, което инвеститорите трябва да предпочитат, съветва още Фабер.

„Наскоро бяха на вечеря и някой каза – къде ще се скриете когато се случи катастрофа? Аз смятам, че сините чипове са мястото където инвеститорите ще загубят по-малко пари, отколкото от държавни облигации“, коментира Фабер.

Фабер не представи позицията си като промяна на негативните си очаквания за пазарите. Той смята, че при срив на пазарите големите компании ще пострадат по-малко от останалите.