Въпрос на време е преди да видим срив на щатския пазар от 50 или повече процента, според няколко пазарни специалисти със завидна репутация.

„Нямаме право да се изненадваме от жестоки и резки пазарни сривове“, коментира Марк Шпицнагел, хеджфонд-мениджър, известен с големите си и печеливши залози по влреме на кризата от 2008 година. „Дори трябва да очакваме подобни кризи“, допълва още той пред финансовото издание CNBC.

Шпицнагел обаче не е единственият с подобни очаквания.

„В момента сме в огромен финансов балон“, според Марк Фабер, известен с прозвището „Господин Катастрофа“. Разбира се, това предупреждение анализаторът прави вече няколко години, в които станахме свидетели на повишение на водещите индекси от над 40%.

Според Фабер причината за надуване на финансовия балон е политиката на кабинета Обама, както и облекчената монетарна политика на стимули и рекордно ниски лихви от страна на Фед.

„Ниските лихви наказват хората, изкарващи средствата си с труд, като родителите ви, които са принудени да спекулират на фондовите пазари и на пазарите на недвижими имоти“, коментира Фабер.

Носят се слухове, че се подготвя за сериозно понижение в цените на активите и великият Уорън Бъфет. Любимият индикатор на Бъфет – съотношението между БВП и пазарната капитализация на пазара, е при тревожно високи нива.

Известният инвеститор Джеръми Грантам смята, че широкият щатски индекс S&P 500 може да достигне връх при ниво от 2 250 пункта, след което „балонът да се пукне“.

Подобно повишение на Dow би го отвел до психологическата граница от 20 000 пункта. Грантам смята, че подобен ръст на индексите би довършил всички „бичи настроени“ инвеститори в момента, като ще остави мечките в пълна власт да се разпореждат.

Доста подобна е ситуацията и към момента, като никой почти не си позволява да е „мечка“ при нива на индекса Dow над 17 000 пункта.

Грантам предупреждава обаче, че дългосрочната перспектива пред пазара е далеч по-лоша, отколкото изглежда към момента. С течение на времето и с излизането на резултатите на компаниите през следващите тримесечия, цените на акциите ще се понижат в реално изражение спрямо настоящите им рекордни нива.

Според великия инвеститор колкото повече се повишават акциите в момента, толкова повече ще падат те впоследствие.