Съвсем скоро у нас ще се проведат предсрочни парламентарни избори. И докато в исторически план годините с провеждани парламентарни избори са изключително добри за представянето на индекса SOFIX и неговите компоненти, то все още въпросителните са доста.

Налице е несигурността, свързана с формиране на стабилен кабинет след изборите и това кога КТБ ще отвори врати. Тази въпросителни, съчетани със заплаха от външни геополитически сътресения (в отношенията межда Русия и Украйна, които могат да засегнат сериозно родния бизнес), карат много специалисти да не изключват възможностите за корекция на борсата ни.

В допълнение, негативно отражение върху родния пазар може да окаже и евентуална по-сериозна корекция на международните пазари, които се повишиха до нови рекорди през последните месеци.

Логичният въпрос който стои пред инвеститорите, е какво да правят в подобна среда? Ето няколко съвета за формиране на по-устойчиви портфейли в условията на потенциална корекция:

Не продавайте, а купувайте

Това може да ви звучи странно на пръв прочит. Всички обаче знаем златното правило “Купувай евтино, продавай скъпо”.

Корекциите са момент, когато обикновено индивидуалните инвеститори, водени от „страха“, продават евтино. Те трябва да се възприемат по-скоро като удобен момент за добавяне на добри позиции към портфейлите на инвеститорите.

Когато започне, корекцията не е подходящо време да ликвидирате инвестициите си. Не забравяйте, че едно от условията да инвестирате на фондовите пазари е дългосрочната визия и насочването на спестени средства, които няма да ви трябват дълго време.

Едва ли ще успеете да предвидите срочността и дълбочината на корекцията и да спечелите, закривайки добрите си позиции с надеждата да ги откриете на по-добри нива в един по-късен етап (ловенето на дъна е доказано неуспешно, особено от непрофесионалните трейдъри, като то се избягва и от професионалистите).

Ако сте на възраст около 30 години и спестявате за пенсионирането си, най-вероятно ще имате възможност да преодолеете няколко малки спънки и в хода на времето нещата да се изгладят.

Дръжте кешови запаси

Добре е винаги да имате свободни средства за потенциални добри възможности, които биха изникнали при една по-сериозна корекция.

Разбира се, вие не сте Уорън Бъфет, за да държите твърде много пари в резерв, но също така не бива да оставате без раполагаеми средства.

Налице е едно неписано правило, че размерът на „наличните сресдтва“, с които разполагате (в проценти), трябва да отговаря на възрастта ви, като в основата му е това, че хората в по-напреднала възраст трябва да поемат по-малко рискове.

Корекцията би могла да бъде и удобно време за разширяване на портфейла ви

Едно от основните неща, които трябва да съблюдавате при допълване на портфейла си, е да сте сигурни, че сте във фаза на корекция и че дългосрочният тренд е възходящ. За щастие, налице са признаци, че моментът е именно такъв след постигнатото дъно на SOFIX и неуспешния му тест няколко години след това, последван от сериозно отдалечаване от него.

Виж още: Добри перспективи пред SOFIX?

Докато индексът е далеч над дъното, ще продължаваме да говорим за корекция, а таргетът на една такава корекция, от техническа гледна точка (на цялото понижение), е далеч над текущите нива.

Виж още: Защо SOFIX може да се повиши до 900 пункта?

Диверсифицирайте

Един от най-добрите начини да се предпазите при евентуална корекция е експозиция към по-слабо волатилни и циклични компании, както и добрата диверсификация на портфейла ви.

Виж още: Кои са устойчивите компоненти на SOFIX?

От историческото представяне на компонентите на SOFIX може да си направите някакви изводи кои членове на индекса са били по-устойчиви на спад и кои са били по-волатилни при понижение на индексът.

Добре е в портфейла ви да преобладават устойчивите компоненти, ако очаквате корекция и обратно. Ако очаквате силен ръст, то може да насочите вниманието си към по-волатилните компоненти.

Погледнете към инструменти с фиксиран доход

Облигациите са приятелите на инвеститорите в моменти, когато те очакват корекции за пазарите. Можете да насочите част от средствата си към висококачествени дългови книжа, ако очаквате понижение на индексите.