Широкият щатски индекс S&P 500 се е повишил с 200% от дъното си през март 2009 година, като през последните няколко години не е правил корекция - дори и в рамките на 10%.

И докато много са специалистите, които вече се изказаха в подкрепа на тезата за понижение на индекса, не липсват и „свръх бичи“ настроени анализатори.

Според Адам Паркър, стратег в щатската инвестиционна банка Мorgan Stanley, настоящите условия са подходящи за това „бичият пазар“ да продължи с години.

Виж още: Корекция до 60% за щатските индекси?

„Според мен индексът S&P 500 може да намери пика си около нива от 3000 пункта, ако щатската икономика продължи да расте в следващите пет-шест години. Тази прогноза е направена на база 6% годишен ръст в печалбите за щатските компании и съотношение цена-печалба за индекса от 17 пъти“, коментира Паркър, цитиран от финансовото издание Business Insider.

Паркър припомня, че ръстът на икономиката и на индексите не свършва, само защото са продължили твърде дълго.

„Продължителният деливъридж на щатския пазар, съчетан с неравновесно възстановяване на световната икономика, са част от причините, които могат да предопределят настоящата експанзия в САЩ да е най-дълга в историята“.

Според Паркър щатската икономика е едва в началната фаза на цикъла си на ръст. Според изследователя най-голямата световна икономика е уникално позиционирана и се облагодетелства от ниската волатилност и по-добрите баланси на компаниите в условията на липса на турболентност.

Волатилността на щатските пазари продължава да е изключително ниска, което би могло да удължи живота на експанзията.

Лихвените плащания по дълговете на компаниите са при ултра ниски нива, което им позволява да правят инвестиционни разходи.

Според Паркър нивата на съотношението CAPEX все още са разумни, като не се сочи балонизиране.