Широкият щатски индекс затвори над психологическата граница от 2000 пункта за пръв път в историята си. Сега всички пазарни участници си задават въпроса "A сега накъде?"

Септември започва бизнес сезона след преминаването на празника на „деня на труда“, като в края на следващата седмица инвеститорите ще отправят своя поглед към данните за заетостта и безработицата.

Това, което в най-голяма степен движи пазарa през последните седмици обаче, е Европа. Европейската централна банка ще се срещне на 4-ти септември по повод на паричната си политика, като широките очаквания на пазара са за нови стимули от страна на централната финансова институция.

Икономиката на еврозоната се забавя, като признаци за забавяне се дават и от най-голямата европейска икономика – немската. В своя реч в края на миналата седмица Марио Драги намекна за възможни действия в посока на стимулиране на икономиката.

Изказването на Драги инициира повишение на световните борсови индекси, както и поевтиняване на еврото спрямо останалите основни валути.

Междувременно данните за потребителското доверие изнесени вчера, отчели стойност на показателя близка до най-високата му за последните седем години, също съдействаха за достигнатия рекорд вчера.

Лихвите по 10-годишните щатски облигации се повишиха след данните, следствие на завишените очаквания за по-скорошно повишение на лихвите в САЩ.

„Вчера щатските пазари се търгуваха добре, но е налице известен натиск върху индексите, предвид на слабото повишение след пробива на психологическата граница от 2000 пункта. Инвеститорите се подготвят за потенциално повишение на лихвите“, коментира Джъстин Ледерер, пазарен стратег в Cowen, цитиран от Bloomberg. “Смятам, че минутите от срещата на FOMC през изминалата седмица определено сочат доста по-сдържания тон по отношение на политиката на ниски лихви“, допълва още специалистът.

Щатският пазар до голяма степен се подкрепя и от международните пазари. Понижаващите се лихви в Европа са направили щатските държавни облигации и долара относително по-атрактивни.

Повечето специалисти смятат, че нивото от 2000 пункта е по-скоро психологическа граница, а не толкова ключово ниво на съпротива или подкрепа.

Бъдещото движение на индекса най-вероятно ще продължи да се предопределя от ключови данни от Европа, решението на ЕЦБ, както и данните за заетостта и безработицата в САЩ. Добри данни от САЩ е възможно да повишават спекулациите за по-скорошно повишение на лихвите от страна на Фед, което да има въздържащ ефект върху щатските индекси.