Ставаме свидетели на все по-смели прогнози от пазарни анализатори относно бъдещите стойности на водещите щатски индекси. Според Хари Дент индексът на сините чипове Dow Jones ще се понижи до 5 500-6 000 пункта в следващите две-три години.

Дент е известен с правилно прогнозираното забавяне на японската икономика през 90-те години на миналия век, както и със сбъдналите му се очаквания за повишение на индекса Dow до 10 000 пункта в края на 90-те години.

Виж още: Минимален ръст за индексите следващите години

Дент обаче се отличава и с редица нематериализирани прогнози през последните години, сред които повишение на индекса Dow Jones до 40 000 пункта и дори до 18 000 пункта.

Анализаторът използва демографски фактори за своите прогнози. В основата на модела му е следене на броя на американците на възраст 48 години - възраст, в която те в най-голяма степен са склонни да харчат.

С намаляването на броя им се очаква и пазарът да пада. Заедно с това Дент смята, че пазарът е във фаза на „балон“, до голяма степен предизвикан от облекчената парична политика на Фед.

„Всеки болан ни е отвеждал до нови върхове – върхъх през 2000 година при технологичния бум, върхът през 2007 година... Сега най-вероятно ще видим връх към края на тази година, като много е възможно той да е при ниво над 17 000 пункта за Dow”, коментира Дент.

От тук започват и проблемите. „Всеки срив ни е водил до нови дъна“, посочва Дент. Последната криза ни е отвела при ниво от 6 442 пункта за Dow.

Именно поради тази причина Дент смята, че в края на 2016 година, или началото на 2017 година, е много вероятно да видим нива около 5 500 – 6000 пункта.