Азиатските индекси се понижиха, след като финансовите им оценки достигнаха най-високите си нива за тази година, повлечени от спада в книжата на най-голямата в света минодобивна компания - BHP Billiton Ltd.

Книжата на BHP загубиха 3.9% от стойността си в Сидни, след като от компанията се въздържаха от обратно изкупуване на акции - действие, очаквано от редица от пазарните наблюдатели.

Индексът, следящ представянето в региона - MSCI Asia Pacific Index, се понижи с 0.2% до 148.59 пункта. Показателят завърши вчера на по-малко от 1% от шестгодишния си максимум.

Изнесени вчера данни посочиха, че инфлационният натиск в САЩ се запазва нисък, което най-вероятно няма да накара Фед да бърза с повишаването на лихвите.

Виж още: Драматична разлика в доходността между акции и облигации

„С подобни високи финансови оценки не е нужно много, за да се разочарова пазарът“, коментира Рик Спуунър, главен пазарен стратег в CMC Markets. „Краткосрочните инвеститори продаваха акциите на BHP днес, разочаровани от липсата на обратно изкупуване“, допълва още Спуунър.

Японският Topix добави 0.1% към стойността си, след като данни посочиха по-голям от очакванията ръст на износа на Япония, на фона на изненадващ ръст на вноса.

Хонконгският индекс Hang Seng Index също се повиши с 0.1%, насочвайки се към най-високото си ниво на затваряне от май 2008 година насам. Шанхайският основен индекс се понижи с 0.1%.

Сингапурският Straits Times Index се повиши с 0.4%, докато новозеландският NZX 50 нарасна с 0.6%.

Фючърсите на широкия щатски индекс Standard & Poor’s 500 се търгуват без съществена промяна, след като вчера показателят се повиши и вече е едва на 0.3% от исторически най-високата си стойност. Технологичният Nasdaq Composite добави 0.4% към стойността си.

Акциите на Apple поскъпнаха до нов рекорд вчера, добавяйки 1.4% към стойността си и завършвайки над психологическата граница от 100 долара за брой.