Един от въпросите, които всички инвеститори по света си задават, е има ли балонизиране в цените на активите. За известния с прозвището Господин Катастрофа, Марк Фабер, отговорът е ясен: „Да“.

Нещо повече, Фабер смята, че балонът започва дори да издиша.

„Смятам, че се намираме в колосален балон при цените на активите, който ще се спука в един момент, като вече започваме да виждаме неговото спадане“, коментира Фабер пред финансовото издание CNBC.

Виж още: Лятото критично за щатските инвеститори

Индексът S&P 500 отбеляза вчера второто си поредно дневно понижение, което за някои анализатори е сериозен тревожен сигнал. Повишението на индекса, следящ волатилността, с близо 20%, е друг тревожен сигнал.

„Явно съм грешал в очакванията си за корекция през последните две години, предвид че не е имало такава от октомври 2011 година, когато индексът S&P 500 бе при ниво от 1 074 пункта. Повишението стана реалност еднопосочно, без по-голяма корекция от 11%. Смятам обаче, че няма да видим просто корекция, а преминаване към мечи пазар“, коментира Фабер.

Фабер не смята, че икономиката се подобрява на практика, въпреки добрите данни за пазара на труда в САЩ от изминалата седмица.

„Не смятам, че световната икономика се възстановява. По-скоро смятам, че световната икономика отслабва. Налице са много фактори, които ще доведат до понижение в цените на акциите. На първо място смятам, че САЩ има много слаб президент, което може да доведе до политическа нестабилност. На второ място налице са и други политически проблеми в световен мащаб. На трето място можем да станем свидетели на много по-високи цени на петрола“, обосновава се Фабер.

Като цяло Фабер очаква понижение с 30% за индексът S&P 500 от текущите му нива.