Марк Фабер, специалистът, по-известен с прозвището „Господин Катастрофа“, запазва негативния си тон, както винаги. Той предупреждава, че рисковете пред щатските акции остават и инвеститорите не бива да очакват възвращаемост, подобна на тази от последните години.

Новото е, че според Фабер, щатският пазар може да се повиши с нови 10-20% през следващата година. Въпреки това обаче, според Фабер е твърде късно да се инвестира на този етап.

По отношение на фондовия пазар големият въпрос е следния: От 2010 година сме свидетели на изключително превъзходство на щатския пазар над развиващите се такива. Дали обаче това ще продължи?

Съотношението цена-печалба за щатските компании е при нива, които вещаят ниски възвращаемости през следващите 7 до 10 години. С други думи възвращаемост под 2%, или негативна реална такава през следващите седем години.

В противовес на това на развиващите се пазари сме свидетели на „мечи пазар“. На някои пазари с отчитане на валутната обезценка, като бразилският реал, индийската рупия са налице спадове с между 30 и 50% от върховете на индексите.

Така въпросът пред инвеститорите е „Дали да купуваме щатски акции, които са набрали енерция, но едва ли това ще продължава вечно, или да се заложи на развиващите се пазари, които все още не проявяват трайни признаци на стабилност?“, смята Фабер.

„Смятам, че все още е твърде рано да се купуват акции на развиващите се пазари и твърде късно да се купуват щатски акции, дори и на фона на перспективите за по-нататъшното им повишение с 10, или дори 20%“, смята Фабер.