Известният с катастрофалните си прогнози инвеститор Марк Фабер предупреждава да се готвим за по-болезнен спад на щатския пазар от „внезапния срив“ през 1987 година.

„Смятам, че е много вероятно през следващата година да видим срив в стил 1987 година“, коментира Фабер пред финансовото издание CNBC. “И подозирам, че сривът може да е дори по-голям“, допълва още специалистът.

Наскорошните коментира на Фабер бяха насочени към необходима корекция за компаниите, ориентирани към ръст. Според Фабер трудностите и спадът в цените на акциите на технологичните и биотехнологичните акции едва сега започва.

„Смятам, че има група от акции, които са изключително податливи към спада, предвид на изключително високите им оценки“, коментира Фабер. „Те нямат печалби. Те се оценяват по цена-продажби. Това обаче не е добра оценка в дългосрочен план“, допълва още специалистът.

Разбира се, налице са и редица специалисти, които са на противоположно мнение на Фабер, сред които легендарният инвеститор Бил Милър, според когото няма условия за лош пазар в момента.

Фабер изразява опасения обаче не само за така наречените „акции на деня“.

„Пазарът започва бавно да се пробужда от факта, че Фед е организация без никаква представа за това накъде отива. Така нивото на увереност на пазара намалява, по мое мнение.“

Инвеститорите започват да се нагласят към горната теза, според Фабер и това ще доведе до масивен спад на пазара.

Последно Фабер предупреди за срив в стил 1987 година през август на миналата година. От тогава до момента индексът S&P 500 се е повишил с около 9%.