Въпрос на време е преди щатският фондов пазар да се срине с 50% или повече, според няколко уважавани финансови експерти.

„Нямаме право да се изненадваме, ако пазарът отбележи изключителен и бърз срив“, коментира Марк Шпицнагел, портфолио мениджър, известен с големия си и печеливш залог в размер на милиард долара по време на финансовата криза от 2008 година. „Всъщност трябва напълно да го очакваме“, добавя още той, цитиран от Bloomberg.

Анализаторът далеч не е единственият с подобни мрачни прогнози.

„Налице е значителен балон от финансови активи“, според Марк Фабер, известен с негативните си прогнози. „Балонът може да се спука всеки момент“, допълва още Фабер.

Причина за този балон е политиката на администрацията на Обама, както и на Фед по отношение на стимулите и рекордно ниските лихви. Според Фабер политиката на Фед принуждава американците да спекулират с трудно изкараните си с труд долари на финансовите пазари в търсене на по-висока доходност.

Налице са слухове, че подготовка за срив на финансовите пазари прави и гениалният инвеститор Уорън Бъфет. Индикаторът на Уорън Бъфет – съотношението между сумарната капитализация на пазара към БВП на САЩ, дава тревожен сигнал за продажби.

На фона на тези предупреждения какво могат да направят инвеститорите?

Една от опциите е да се продават акции от портфейлите и да се „държат под матраците“, а другата е инвеститорите да се опитат да минат през финансовата буря.

Според Шон Хюмън, основател на Absolute Profits, има и трета опция. А именно инвеститорите да се съсродоточат към сектори, които се очаква да се представят добре през следващите няколко месеца. „Излизане от пазара на акции в момента може да е скъпо удоволствие за инвеститорите“, смята Хюмън.

Хюмън разполага с „таен календар за инвестиции“, следването на който е довел до това да бие пазара с 250% от 1968 година насам. Той се състои от 19 инвестиции (базирани на сектори и пазари) и 38 дати за покупки и продажби на тези активи. Въз основа на него 1000 долара могат да се превърнат в 300 000 за 10 години, коментира Хюман.

„Календарът е само една част от моята инвестиционна стратегия“, коментира Хюмън. „Имам също така система за предизвестяване от крахове, която е предназначена да дава предупредителни знаци преди началото на корекция.

През 2012 година в телевизионно интервю Хюмън правилно прогнозира, че акциите на Best Buy ще се понижат до 11 долара и ще поскъпнат впоследствие до 40 долара през следващите месеци.