Все повече анализатори изразяват опасения за щатските акции. „Притеснен съм за пазара на акции в настоящия момент“, коментира Хенри Блоджет, анализатор в CNBC.

“Да, щатските акции могат да продължат да поскъпват, особено ако Фед продължи с наливането на пари. Последните финансови оценки обаче сочат, че пазарът е надценен. Историята сочи, че в подобни моменти и при такива радикални оценки пазарът се представя слабо в дългосрочен план“, допълва още специалистът.

Въз основа на настоящите цени и оценки можем да очакваме възвращаемост около 3% годишно в следващите десет години, което е значително под доходността от 10% в дългосрочен план, прогнозира още Блоджет.

Един от аргументите на бичи настроените инвеститори е стабилният ръст на щатската икономика, както и очакванията той да продължи. Тези инвеститори обаче трябва да са наясно с две неща.

Първо, не е сигурно, че икономиката ще продължи да расте предвид на лошата история в прогнозирането на рецесии от страна на пазарните специалисти. И на второ място, щатските индекси могат да не растат - дори и при повишаваща се икономика.

Като пример Блоджет дава периода от 1964 до 1981 година. В края на 1964 година индексът на сините чипове Dow Jones е бил при ниво от 874.12 пункта. В края на 1981 година индексът е бил при ниво от 875 пункта.

За сравнение през посочения период щатската икономика е нараснала с 370%. Продажбите на най-големите щатски компании от индекса FORTUNE 500 са се повишили над шест пъти за разглеждания период.