Техническите анализи се базират на повторение на историята. Раздел от техническия анализ залага изключително много на графичния анализ, или на търсене на прилика в графиката на даден актив от минали периоди, които се очаква да се повторят и в бъдеще.

Широкият щатски индекс S&P 500 често се приема за барометър какво ще се случва на световните финансови пазари. Затова много професионални и непрофесионални инвеститори следят индекса отблизо при вземането на своите решения.

Щатският индекс на сините чипове регистрира исторически връх в началото на тази година при нива от 1 850.84 пункта. Последва обезценка на индекса с около 5% в рамките на две-три седмици и сега най-вероятно сме се насочили за нов тест на върха.

Случващото се в момента много прилича на случилото се при предходните два значителни върха на индекса, след което той регистрира сериозен спад.

При предходните два случая виждаме, че двойният връх се е формирал в рамките на три-четири месеца. Тоест напълно е възможно тази година правилото „продавай през май и си почивай“ да важи с пълна сила, макар през миналата година да не беше актуално.

Разбира се, повторението на историята не е точна наука и е напълно възможно да видим нови върхове, където ще бъдат поставени „бичи капани“. Тези капани е възможно да подмамят индивидуалните инвеститори в последната фаза на ръста на пазара, които са доказали, че купуват обикновено при пика на пазара.

За да се избегне този капан и неизвестността докъде може да се простре евентуалното повишение, по-добрият вариант е инвеститорите да изчакат индексът да даде знак за началото на низходящия тренд. За такъв сигнал би могло да се приемем понижението под 1 735 пункта, което ограничи временно спада на индекса и го оттласна отново нагоре до нива над 1 800 пункта. При задействането на такива продажби стопът за ограничаване на загубите би следвало да се постави на вече формирания връх.

Сериозна корекция за широкия индекс се вещае и от поглеждане на графиката на индекса в по-дългосрочен план.

От 1995 година насам откриваме три сходни по продължителност периода (от пет години), в които индексът бележи значимо повишение (макар и с различна амплитуда).

* графика Yahoo Finance

Последният период на ръст, който тече от 2009 година, би следвало да приключи в началото на 2014 година, след което повторението на историята вещае сериозно понижение за широкия индекс.

Подобен сценарий до голяма степен съвпада с прогнозите на водещи анализатори, които припомнят, че традиционно пазарът регистрира ръст при старта на цикъла на повишение на лихвите в САЩ, след което бива засегнат сериозно.

Интересното е, че предходните две корекции освен особено дълбоки, са се отличавали и с това, че са протичали относително бързо - две-три години, като и при двата се наблюдават понижения до под 800 пункта.

Настоящият спад (ако има такъв) може и да не е с подобна амплитуда, като по-скоро ще заложим за понижение, което да е корективно на ръста. Времето, в което би следвало да се развие, е шест-седем месеца, ако бъде копиран периодът, в който са се развили силните понижения при предходните два срива, показани на графиката.

Целта на едно такова понижение би следвало да е поне 38.2-процентното фибоначи ниво, което е при ниво от 1 450 пункта. Това отговаря на понижение на индекса от около 20%, каквито са и прогнозите на много от пазарните специалисти, прогнозирали спад.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на индекси