Противно на очакванията на повечето щатски индивидуални инвеститори не всичко лошо е отминало за щатските пазари. На такова мнение е Карли Гарнър, водещ технически анализатори.

Според Гарнър налице е твърде много оптимизъм, за да може възхода на пазара да продължи. Едва 23.8% от индивидуалните инвеститори очакват щатските индекси да се понижат в следващите шест месеца според данни на Асоциацията на индивидуалните инвеститори.

Процентът на „мечите нагласи“ сред инвеститорите е много по-нисък от средното ниво в исторически план при от 30.5%.

Налице е още много пространство за понижение, предвид че мечките са в изчаквателна позиция за заемане на нови къси позиции, смята още техническият анализатор.

Друг тревожен сигнал според Гарнър е нивото на индекса RSI. То достигна 78 в края на миналата година, ниво на „свръхкупеност“, невиждано от 2007 година. И докато според Гарнър едва ли ще видим разпродажби, подобни на тези от 2007 година, то нива на RSI над 70 определено трябва да повишат бдителността на инвеститорите.

Сериозни притеснения изразява и друг водещ технически анализатор – Каролин Бороден. Тя изразява опасения за S&P, защото индексът се е понижил под 50-дневната си пълзяща средна величина. Необходимо е връщане над тази величина при нива над 1 823, за да могат инвеститорите отново да купуват спокойно щатски акции.

Ако индексът не успее да се върне над посоченото ниво, то можем да станем свидетели на една по-дълбока корекция, според Бороден. Според нея широкият индекс може да се понижи до 100 дневната си пълзяща средна величина, която към настоящия момент е при ниво от 1755 пункта.