На фона на повишението на световните фондови пазари до нови рекорди в края на тази година анализатори успокояват, че и следващата година ще е добра особено за пазарите в Европа и Япония. Такова мнение изразяват специалистите от Bank of America-Merrill Lynch.

Около 71% от портфолио мениджърите очакват глобалната икономика да е по-силна през следващата година, в сравнение с 67% през ноември и 40% преди година.

Около 41% от участниците в анкета прогнозират ръст в корпоративните печалби през следващата година, в сравнение с едва 11% преди година.

Всички тези бичи нагласи се превеждат като много бичи очаквания за световните акции. Около 54% от мениджърите препоръчват покупка на акции, на фона на 52% през ноември.

Най-облагодетелствани през следващата година се очаква да бъдат европейските акции. 83% от фонд мениджърите прогнозират по-силен ръст на Европа, а 43% от тях определят региона, като такъв от пръв избор.

За сравнение през изминалата година едва 2% очакваха по-силен икономически ръст и едва 7% определяха пазарите в региона като най-перспективни.

Не е ясно обаче дали добрите очаквания на специалистите ще се задържат дълго. Според някои специалисти пазарът е „свръхкупен“ и можем да видим корекция, която бързо да промени възприятията на специалистите.

Около 15% от специалистите определят пазарите в Европа като относително по-евтини от щатските. Европа обаче вече не е толкова евтин пазар, колкото беше.

Пазарът в Япония също попада сериозно под инвеститорския интерес. 34% от анализаторите го определят, като най-перспективен за следващата година, което е най-висок процент от май 2006 година.

Пазарът в САЩ също има своята подкрепа, като 7% от специалистите го определят като най-перспективен, какъвто бе и процентът през изминалата година.

Не толкова оптимистични са пазарните анализатори относно развиващите се пазари. Около 10% от тях определят пазарите като „непредпочитани“.

Очакванията, че щатски долар ще поскъпне, а суровините и енергията ще поевтинеят, са сред основните фактори за негативното отношение към развиващите се пазари, според анкетата на BofA-ML.