Анализаторът от Goldman Sachs Томас Стоплър, който правилно прогнозира поевтиняването на долара спрямо еврото през тази година, се разграничава от прогнозите на останалите специалисти за силна щатска валута през 2014 г.

Доларът ще се понижи до 1.40 спрямо еврото през следващата година, за пръв път от октомври 2011 г., прогнозира Стоплър. Средните очаквания на 46-те анализатори от Bloomberg е за поевтиняване на еврото със 7% спрямо долара до 1.2800 спрямо нивата на търговия на единната валута при 1.3758 спрямо долара към момента.

Анализатори от банки от BNP Paribas SA до Barclays Plc и Morgan Stanley очакват засилване на щатската валута с началото на рестриктивната политика от страна на Фед през следващата година.

Според Стоплър ефектът от това ще бъде неутрализиран от задържането на лихвите в САЩ при рекордно ниските им нива от нула процента.

„Ограничаването на щатските стимули вече е заложено в нивата на търговия на долара спрямо останалите валути и е трудно да намеря причини за силен долар през следващата година“, смята Стоплър.

„Налице е, разбира се, риск от това силен ръст на щатската икономика да инициира повишение на лихвените нива от страна на Фед. Според нас обаче на този етап ще вдидим минимална подкрепа за щатската валута от страна на лихвите“, допълва анализаторът.

През декември миналата година Стоплър прогнозира, че доларът ще се търгува при нива от около 1.33 спрямо еврото през юни. На 12 септември той занижи очакванията си за долара, прогнозирайки поевтиняване на щатската валута спрямо еврото до 1.3800.

От 46-те анализатори, дали своята прогноза за долара, 42 очакват зелените пари да поскъпнат спрямо еврото през следващата година.