Австралийският долар е на път да запише най-дългата си серия от седмични понижения спрямо щатския долар от 1985 г., след като централната банка на страната засили реториката си, целяща обезценяване на петата най-търгувана валута в света, информира Bloomberg.

Управителят на централната банка Глен Стивънс даде индикации, че предпочита по-слаб австралийски долар пред по-ниски лихви с цел подпомагане на забавящата се икономика на страната.

Австралийският долар падна до тримесечно дъно от 89.14 щатски цента, след като в интервю Стивънс заяви, че ниво от 85 цента “би било по-близо до желаното от 95 цента”. Миналия месец Стивънс изостри вниманието на пазарите, като заяви, че въпреки че ползите от валутна интервенция “до сега” не надхвърлят разходите, това “не означава, че винаги ще се въздържаме”.

Австралийският долар се търгуваше на ниво от 89.26 щатски цента по-рано днес. Валутата поскъпна с 0.2% спрямо новозеландския долар до 1.0857, след като вчера поевтиня до 1.0817 новозеландски долара, което бе най-слабото му ниво поне от октомври 2008 г. насам. Новозеландският долар изгуби 0.3% до 82.24 щатски цента.

Австралийският долар е поевтинял с 1.9% за последните пет дни и бележи осмата си поредна седмица на понижения. Това е и най-дългата му губеща серия от март 1985 г. насам. Новозеландският долар губи 0.7% от 6 декември насам.

Стивънс ще говори пред икономическата комисия в австралийския парламент на 18 декември. В същия ден Федералният резерв на САЩ има среща на фона на все по-големите очаквания, че ще ограничи количеството на изкупуваните всеки месец държавни облигации.

Австралийският долар е паднал с 8.6% спрямо щатския долар от върха си през октомври.

По-слабата валута намалява натиска върху изпитващите затруднения индустрии, като производството, и спомага за ребалансирането на икономиката, която пострада от намалените инвестиции в миннодобиваната дейност.

Централната банка на Австралия е намалила основната си лихва с 2.25 процентни пункта от края на 2011 г. до рекордно ниските 2.5%.

Нарастващите цени на имотите, които според Стивънс все още не са “обезпокоителни”, може да предотвратят по-нататъшни понижения на лихвата.