Йената докосна четиримесечно дъно спрямо долара, след като управителят на централната банка на Япония заяви, че ще направи всичко възможно, за да ограничи ръста на лихвите по дългосрочните облигации.

Японската валута е на път да запише най-дългата си серия от седмични понижения спрямо долара от февруари насам, след като лихвите по японските облигации паднаха до най-ниското си ниво от два месеца в сравнение с тези по щатските облигации.

Еврото докосна четиригодишен връх спрямо йената преди очакваните изказвания на представители на Европейската централна банка днес, между които и Марио Драги. Управителят на Централната банка на Австралия Глен Стивънс вчера заяви, че от банката са отворени за намеса на валутните пазари с цел понижаване на стойността на австралийския долар, което тласна валутата към пета поредна седмица на понижение.

Йената достигна нивото от 101.35 йени за долар, което бе най-слабото от 8 юли насам, преди да възстанови част от изгубеното до 101.06. Йената поскъпна с 0.2% спрямо еврото до 136.18, след като докосна нивото от 136.55, което бе най-слабото за японската валута поне от октомври 2009 г. насам. На седмична база йената губи 0.9% спрямо долара като регистрира четвъртото си седмично понижение. Спадът спрямо еврото е от 0.7%, информира Bloomberg.

Еврото се търгуваше срещу 1.3475 долара, в сравнение с 1.3482 долара вчера и 1.3496 долара на 15 ноември.

Йената не е “прекалено слаба”, заяви Курода пред японският парламент. Инфлацията ще достигне таргета от 2% на централната банка на страната във втората половина на зададената двугодишна рамка, а финансовата институция ще приспособява програмата си за изкупуване на облигации както е необходимо, каза още Курода.

Вчера банката запази обещанието си да увеличава броя на изкупуваните облигации с до 70 трлн. йени (693 млрд. долара) годишно.

Спредът между лихвите по 10-годишните държавни облигации на САЩ и тези на Япония нарасна до 2.19 процентни пункта на 20 ноември, което бе най-високото ниво от 12 септември насам.

Еврото поскъпна вчера, след като стана ясно, че Драги и представителите на ЕЦБ не са променили позицията си относно отрицателните лихви по депозитите. Драги се очаква да говори днес както и членовете на изпълнителния съвет Йенс Вайдман и Питър Прает.

Австралийският долар е на път да изравни най-дългата серия от седмични понижения спрямо долара от седем години насам на фона на опасенията, че Централната банка на Австралия ще се намеси на пазарите, за да обезцени своята валута. Вчера Стивънс заяви, че австралийският долар е над нивата, които той очаква в средносрочен план и евентуална интервенция би могла да има ефект стига тя да е изпълнена „благоразумно и при подходящите обстоятелства.”

Заместник управителят на Централната банка на Нова Зеландия Джон Макдърмът заяви, че валутата на страната е надценена въпреки че има малко мерки по отношение на монетарната политика, които могат да повлияят на валутата.

Австралийският долар падна с 0.5% до 91.90 щатски цента и докосна нивото от 91.68 цента, което бе най-слабото от 9 септември насам. Новозеландският долар остана почти без промяна на ниво от 82 щатски цента.