Йената падна до четиримесечно дъно спрямо долара, след като разминаването в монетарната политика на САЩ и Япония повиши спреда между лихвите на държавните облигации на двете държави до най-високото му ниво от септември.

Йената отчете най-голямо понижение спрямо долара сред основните валути, след като Централната банка на Япония не внесе промени в монетарната си политика, протоколът от последната среща на Федералния резерв на САЩ даде индикации за облекчаване на паричната политика в “следвщаите месеци.”

Еврото поевтиня на фона на колебанията на трейдърите относно нови икономически стимули от страна на Европейската центpална банка (ЕЦБ) преди изказване днес на президента на ЕЦБ Марио Драги. Австралийският долар изгуби част от стойността си след излизането на данни от Китай, които показаха спад в производството.

Йената поевтиня с 0.7% до 100.73 йени за долар, след като преди това бе докоснала нивото от 100.81 пункта, което бе най-ниското от 19 юли насам. Японската валута изгуби 0.6% до 135.22 йени за евро. Еврото пък поевтиня с 0.1% до 1.3424 долара, след като падна с 0.7% вчера, което бе най-голямото му понижение от 31 октомври насам. Австралийският долар изгуби 0.4% до 92.99 щатски цента.

Спредът между лихвите между 10-годишните щатски държавни облигации и 10-годишните японски облигации нарасна до 2.19 процентни пункта вчера, което бе най-високото му ниво от 12 септември насам.

На днешната си среща Централна банка на Япония запази обещанието си да увеличи монетарната база със 70 трлн йени (695 млрд. долара) на година, което бе тон с очакванията на икономистите участвали в проучване на Bloomberg News.

Протоколът от последната среща на Федералния резерв на САЩ пък показа, че представителите на централната банка очакват подобрение в данни за заетостта, което би оправдало ограничаване на стимулите за икономиката в следващите месеци. В момента Централната банка на САЩ изкупува държавни облигации и ценни книжа обезпечени с ипотеки за 85 млрд. долара месечно.

Работодателите в най-голямата икономика в света са създали повече работни
места от очакваното през октомври. Днес се очакват нови данни, които според очакванията на икономистите вероятно ще покажат, че първоначалните молби за помощи при безработица са намалели до 335 000 за седмицата приключила на 16 ноември, в сравнение с 339 000 в предходната седмица.


ЕЦБ обмисля въвеждането на отрицателна лихва, информира Bloomberg, позовавайки се на запознати източници. От банката ще намалят лихвите по депозитите за търговските банки, които оставят излишните си средства в ЕЦБ от 0 до минус 0.1%, според тези източници, пожелали анонимност.

Предварителните данни на HSBC и Markit Economics за индекса на икономическата активност в Китай показаха стойност от 50.4 пункта за ноември, в сравнение с очаквани 50.8 пункта от страна на анализаторите , участвали в проучване на Bloomberg. Окончателната стойност за октомври бе 50.9, а ниво на 50 е индикатор за ръст.