Доларът поевтиня спрямо еврото и йената, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви, че основната лихва на централната банка вероятно ще остане близо до нула в “значителен период” след като бъде сложен край на изкупуването на активи.

Еврото докосна четиригодишен връх спрямо йената преди очакваните утре данни, които според прогнозите ще покажат, че ръстът в производството в еврозоната се е ускорил. Йената поевтиня след като търговският дефицит на Япония се оказа по-голям отколкото икономистите очакваха.

Доларът изгуби 0.1% до 1.3556 долара за евро като преди това достигна нивото от 1.3579, което бе най-ниското от 1 ноември насам. Щатската валута се разменяше срещу 99.99 йени в сравнение със 100.14 пункта вчера. Еврото остана почти без промяна на ниво от 135.54 йени след като докосна 135.95, което бе най-високото ниво от октомври 2009 г.

Трудовият пазар демонстрира “значително подобрение” откакто започна програмата на Фед за изкупуване на облигации, заяви Бернанке. За ограничаване на стимулите на икономиката ще са необходими “преобладаващи данни” за доброто състояние на икономиката, каза още той.

Основната лихва може да остане ниска “вероятно доста след като” нивото на безработица падне под таргет на Фед от 6.5%, каза Бернанке.

Централната банка на САЩ изкупува държавни облигации за 85 млрд. долара всеки месец, за да подложи под натиск лихвите по кредитите. Фед ще ограничи количеството изкупувани облигации до 70 млрд. долара на месец на срещата си на 18-19 март, според икономистите участвали в проучване на Bloomberg News на 8 ноември.

От Министерството на търговията на САЩ вероятно ще обявят, че продажбите на дребно в страната са нараснали с 0.1% през октомври, след спад от 0.1% в предходния месец, според очакванията на икономистите. Също днес се очакват данни за потребителските цени, които според прогнозите остават без промяна през октомври в сравнение с предходния месец, след като се бяха повишили с 0.2% през септември.

Ръстът на производството в еврозоната вероятно се е ускорил до най-високото си ниво от юни 2011 г., според икономистите участвали в проучване на Bloomberg. Данните от Markit Economics се очакват утре.

Йената за кратко увеличи спада си, след като днес стана ясно, че ръстът във вноса на Япония за октомври е по-голям от този при износа, вследствие на което страната има търговски дефицит от 1.09 трлн. йени (10.9 млрд. долара). Вносът на Япония се е увеличил с 26.1% на годишна база, докато износът е нараснал с 18.6%.

Управителят на Централната банка на Япония Харухико Курода и борда на директорите на банката днес започват днес своята двудневна среща. Близо три четвърти от икономистите, участвали в проучване на Bloomberg очакват банката да увеличи стимулите за икономиката в първите шест месеца на 2014 г.