Годината върви към своя край, като тя бе изключително ползотворна за щатските инвеститори в акции. Последните се върнаха към акциите след пет години на ръст, като направиха това в най-подходящия момент.

Към фондовете, инвестиращи в акции на щатските пазари, се насочиха 162 милиарда долара през тази година, което е най-много от 2000 година насам. В същото време широкият индекс Standard & Poor’s 500 се повиши с 29%, регистрирайки най-голяма премия спрямо представянето на облигациите от 1978 година насам – в размер на 32 процентни пункта.

Като цяло компаниите от S&P 500 са повишили пазарната си капитализация с 3.7 трилиона долара за последните 12 месеца.

Дори някои от най-мечи настроените инвеститори, като Марк Фабер, изразиха позитивни нагласи за щатските индекси

„Акциите на са мъртви“, коментира Джоузеф Куинлан, главен стратег в Bank of America Corp. „Като цяло бяхме позагубили представата, че инвестициите в акции носят най-добра доходност в дългосрочен план“, допълва още специалистът пред Bloomberg.

Всички специалисти говореха за изгубеното за инвеститорите десетилетие или фактът, че за периода между 2000 и 2009 година средната възвращаемост от инвестиции в акции с отчитане на дивидента е била около 1% годишно.

С добавянето на последните четири години обаче тази възвращаемост се повишава до около 3.5% и все повече се доближава до средната от 6% за периода от 1900 година насам.

Индексът S&P 500 е донесъл средна годишна възвращаемост от 26% от март 2009 година насам.

„Много хора не разпознаха тренда“, според Майкъл Щраус, главен стратег в Commonfund Group. „Фактът, че в момента има толкова много мечи настроени инвеститори, може да означава, че има още пространство пред ръста“, допълва още Щраус пред Bloomberg.

Щатските облигации регистрираха понижение в цените си от 3.4% през тази година и се насочват към първото си годишно понижение от 2009 година.

Разбира се, специалистите прогнозират увеличаване на волатилността през следващата година предвид на очакваните по-нататъшни рестрикции от страна на Фед по отношение на стимулите за щатската икономика.

Това прави средата по-предизвикателна и инвеститорите не бива да очакват същата възвращаемост, подобна на тази от 2013 година, според пазарни наблюдатели.

Притеснителен фактор е и забавянето на темпа на ръст на печалбите на щатските компании до около 3.8% на тримесечие, в сравнение с 20% преди три години. Това е допринесло до увеличаване на съотношението цена-печалба с около 20% до 17.4, което е четиригодишен максимум.

Ръстът на широкия щатски индекс бе поведен от Netflix Inc., чийто акции се повишиха с 297% през тази година.

Индивидуалните инвеститори започнаха съвсем скоро да купуват акции, след като индексът S&P 500 се повиши със 172% до нови рекордни стойности.

Ръстът на щатската икономика се очаква да възлезе на 2.6% през следващата година, в сравнение с 1.7% през тази година. Нивото на безработица се понижи до петгодишен минимум при 7% през ноември.