Щатските индекси се понижиха за трети пореден ден, како индексът Standard & Poor’s 500 регистрира най-ниската си стойност от месец насам, вследствие на завишените очаквания Фед да прибегне до понижение на стимулите през следващата седмица.

Широкият S&P 500 загуби 0.4% от стойността си до 1 775.50 пункта, с което загубата му за последните три дни възлезе на 1.8%. Индексът на сините чипове - Dow Jones Industrial Average се понижи със 104.10 пункта, или 0.7%.

„Налице бяха много позитивни новини за щатската икономика напоследък, преди предстоящото заседание на Фед през следващата седмица“, коментира Ранди Бейтмън, стратег в Huntington Asset Advisors, цитиран от Bloomberg. “Много се спекулира за предстоящото решение на паричния комитет през следващата седмица, предвид на изнесените данни“, допълва още специалистът.

Продажбите на дребно в САЩ са се повишили през ноември с повече от очакванията, вследствие на силните продажби на автомобили. Отделен доклад посочи вчера повишение на първоначалните молби за помощи за безработица от триседмичния им минимум.

Данните за заетостта и безработицата в САЩ посочиха понижение до петгодишен минимум на нивото на безработицата, следствие на възстановяването на икономиката през третото тримесечие.

Според 34% от пазарните анализатори Фед се очаква да стартира с ограничаването на стимулите за щатската икономика на следващата си среща, което е повишение в сравнение със 17-те процента очаквали подобни мерки от 8-ми ноември.

От началото на годината индексът S&P 500 е добавил 24% към стойността си, насочвайки се към най-доброто си годишно представяне от 2003-та година. Трите рунда на парични стимули за икономиката на страната съдействаха за ръст на индекса с над 160% от 12-годишното му дъно постигнато през 2009-та година.

Традиционно декември е втроия най-добър месец за индексите със срреден ръст за месеца от 1.5%, или над два пъти повече от средното повишение от 0.6% на месец.

Предвид на силното повишение на индексите обаче, е възможно да станем свидетели на продажби на щатски активи в края на тази година, след като много професионални инвеститори ще прибягват да „прибиране на печалби“ в края на годината.

Акциите на Facebook добавиха 5% към стойността си до 51.83 долара, след като стана ясно, че компанията ще замести Teradyne Inc. В широкия индекс S&P 500 при затварянето на щатските пазари на 20 декември.