Инвестиционната общност е в очакване на традиционното годишно писмо към инвеститорите на гениалния Уорън Бъфет. Тази година поводът е специален, защото това е годишнина - фондът Berkshire Hathaway изпраща пособни писма от 50 години насам.

Ето как Бъфет е постигнал феноменалния си успех през годините, което кара много от съвременните специалисти да го определят за един от най-добрите инвеститори на всички времена.

Вижте още: Как да забогатеете и други съвети от Уорън Бъфет

Към днешна дата акциите от Клас А на инвестиционния фонд са с цена от 222 850 долара, като са най-скъпата акция, търгувана на световните фондови пазари.

Интересно е да споменем, че в писмото си през 1965 година Бъфет изразява опасения, че размерът на управлявания от него фонд става твърде голям и това може да създава трудности в „биенето на пазара“.

„Усещам, че значително по-големият капитал към днешна дата е възможно по-скоро да нарани бъдещите ни резултати, отколкото да им помогне. И макар това едва ли да се отнася за моите лични резултати, може да се отнася за вашите резултати“, гласи част от писмото на Бъфет към акционерите преди 50 години.

За щастие на инвеститорите, опасенията на Бъфет не се сбъдват. През последните 50 години управляваният от него фонд носи на инвеститорите средна годишна доходност от 19.7% спрямо тази на широкия индекс S&P 500 от 9.8% (с включване на дивидентите).