Хети Грийн не е име, което се споменава често в наши дни, а може би трябва да бъде.

Тя е първата жена инвестиционен гуру, която натрупва състояние от милиони и дава мъдри съвети на Уолстрийт десетилетия преди Уорън Бъфет – известен като най-великия инвеститор на нашата ера, да се роди.

А когато Бенджамин Греъм, менторът на Бъфет и човекът, когото наричат "баща на стойностното инвестиране", е бил в началното училище, Грийн вече печели милиони чрез търговия с облигации от Гражданската война, акции на железници и мини.

Тя печели и от ипотечно кредитиране – не начислява прекомерни лихви, но и не се колебае да отнеме имота, ако не получава редовни плащания, разказва Fortune.

Винаги спестявайки и разполагайки с допълнителни парични средства, Грийн отпуска безвъзмездни заеми на американски бизнесмени, инвеститори и дори на цял Ню Йорк в трудни моменти.

И през това време тя проповядва много от железните съвети в инвестирането, така наречените "стойностни" инвестиции, които през цялата си кариера подробно описва - същите, които днес често чуваме от Бъфет.

Но родената в Масачузетс нюйоркчанка е работеща майка и нейният буен характер и нежелание да се съобразява с общоприетите стереотипи за мястото на жената, водят до отчуждаването ѝ от обществото.

Има дори история за това как Грийн насочва пистолет към своя съперник, железопътния магнат Колис Потър Хънтингтън, след като той заплашва сина ѝ Нед заради спор за железниците в Тексас.

"Досега Хънтингтън се занимаваше с Хети Грийн – бизнесдамата. Сега се бориш с Хети Грийн – майката. Ще ти пробия дупка в сърцето, ако косъм падне от главата на сина ми", казва му тя.

Грийн натрупва състоянието си като се придържа към дисциплинираните принципи на инвестиране, които днес са широко разпространени. Въпреки това тя е запомнена най-вече с пестеливостта си и с избора да носи една и съща черна рокля и воал, което ѝ навлича прякори като "най-голямата скъперница" и "вещицата от Уолстрийт".

Но истинската история на Хети Грийн е много по-сложна, а характерът ѝ – много по-щедър, отколкото медиите от края на XIX и началото на XX век я представят. Ако тя живееше днес, лесно щеше да бъде сравнявана с Бъфет и други велики инвеститори от нашата епоха.

Много преди жените да получат право на глас, Грийн е титан в една доминирана от мъже област, като печели уважението на хора като Джон Пиърпонт Морган, американски финансист, основал днешната компания JPMorgan Chase.

Всъщност не е чудно защо.

Въпреки че е известна с пестеливия си характер, когато на Уолстрийт се стига до кризи, инвеститорите се обръщат към нея – не само за пари или как да спасят бизнеса си, но и за съвет.

Когато Грийн умира през 1916 г., тя е "смятана за най-богатата жена в света" с богатство от 200 милиона долара или близо 6 милиарда долара с днешна дата.

Истинската "вещица от Уолстрийт", съвсем не е била вещица, а по-скоро независим инвестиционен гений. Както казва Чарлз Слак, който пише книга за нея: "Тя има смелостта да живее така, както е избрала."

Грийн следва само насоките, които "ѝ се струват правилни и полезни, като хладнокръвно и спокойно пренебрегва всички останали", добавя той.

Това е историята на неразбраната "вещица от Уолстрийт", чиито съвети за печелене на пари и проспериране в нашия сложен свят са толкова актуални днес, колкото и преди повече от 100 години.

Коя е вещицата от Уолстрийт

Хенриета (Хети) Хауланд Робинсън Грийн е родена през 1834 г. в Ню Бедфорд, Масачузетс.

Дъщеря на консервативно семейство, което притежавало най-големия китоловен флот в града, тя се запознава с финансите и търговията от ранна възраст, като на 13 години става счетоводител на семейството.

След като посещава строг пансион, започва да помага на баща си в бизнеса им в Ню Йорк, когато той продава китоловното си предприятие. Там се запознава и омъжва за Едуард Хенри Грийн, съдружник в търговско предприятие. Двамата имат две деца - Едуард и Хариет.

Когато бащата на Грийн умира през 1865 г., тя наследява около 5,9 млн. долара, или приблизително 95 млн. долара днес. Проблемът е, че 5 млн. долара от тези пари са били блокирани в тръст, който даващ право само върху доходите от тях.

Въпреки това Грийн започва да купува акции с това, което има, като провежда подробно проучване на компаниите, за да намери тези с най-добра "стойност" на пазара. Винаги търси "подценени акции" и "не се е интересува от това накъде се движи пазарът", според Слак, нейния биограф.

Да изпревариш времето си в един сложен свят на мъже

Стратегиите на Грийн за инвестиране съвпадат с тези, описани от Греъм в книгата му от 1949 г. "Интелигентният инвеститор". Търсенето на качествени компании, избягването на надценени импулсни акции - това са все принципи на Хети Грийн, които Греъм описва подробно десетилетия по-късно.

Тя е изпреварила времето си в много отношения.

Например, винаги избягва използването на ливъридж при инвестиране - нещо, което Уорън Бъфет препоръчва през цялата си кариера. Греъм не успява да го избегне през 20-те години на миналия век, което води до някои мрачни години за неговия фонд по време на Голямата депресия.

Въпреки модерните стратегии за инвестиране на Грийн, които са актуални и днес, именно сложните ѝ личностни характеристики привличат вниманието на историята повече от всичко друго.

Легендата в инвестирането със сигурност е пестелива и не е известна с добрия си характер. Вестниците твърдят, че е живяла в мизерни апартаменти, носела е евтини рокли, докато не са се разкъсали по шевовете, и е избягвала да използва топла вода, за да пести пари - и всичко това, докато е милионерка. "Една от упоритите истории е, че на трябвало да отрежат крака на сина ѝ Нед, защото тя не е пожелала да плати, за да го лекува", отбелязва Слак.

Но биографът обяснява, че тази история наистина не е вярна. Грийн е направила каквото е могла, за да бъде лекуван синът ѝ, въпреки недоверието си към лекарите - тя е мразела и политиците, адвокатите и журналистите.

Истината е, че Грийн често е била груба и твърдоглава, но въпреки всички разкази за жестокия ѝ характер, тя е била и брилянтен инвеститор, хитра бизнесдама и най-вече любяща майка, изпреварила времето си с десетилетия.

Защо я помним само като най-голямата скъперница в света?

"Мисля, че мъжете от тази епоха, които са много успешни в бизнеса, са склонни да бъдат разглеждани първо чрез бизнес гения си, а след това чрез лични ексцентричности. И мисля, че Хети, тъй като е била жена, е била склонна да бъде възприемана преди всичко с личните си качества, а финансовият ѝ гений е бил на втори план", казва Слак.

Самата Хети твърди, че е жертва на лошата преса.

"Аз нямам секретарка, която да съобщава за всяка моя добра постъпка, затова ме наричат затворена, подла и скъперничка", казва веднъж тя пред репортери и добавя: "Аз съм квакерка и се опитвам да живея според догмите на вярата. Ето защо се обличам семпло и живея тихо. Никакъв друг начин на живот не би ми харесал."