Списание Forbes следи не само милиардите, които хората трупат, но и сумите, които раздават за благотворителност. По последните изчисления на изданието в света има 19 души, които вече са дарили поне по 1 млрд. долара за различни благотворителни каузи и фондации.

Броят им е с пет повече в сравнение с преди две години. Повече от две трети от тези филантропи (по-точно 13) са от САЩ а всичките не са наследили състоянията си.

На върха на тази класация няма изненади. Там се намира съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, който е най-щедрият човек на планетата с дарения за 28 млрд. долара на неговата фондация Bill & Melinda Gates Foundation-най-голямата филантропска институция в света.

Бил Гейтс е раздал над три пъти повече средства от своя добър приятел Уорън Бъфет, който се придвижва с две места нагоре в класацията до втората позиция, изпреварвайки Джордж Сорос (8 млрд. долара) и съоснователя на Intel Гордън Мур (6.8 млрд. долара).

Преди време Бъфет се хвалеше, че няма да раздаде парите си преди да умре, но през 2006 г. промени мнението си и обяви, че ще прехвърли акции за 30 млрд. долара в период от 20 години на фондацията на Бил Гейтс. Оттогава е раздал 8.3 млрд. долара за благотворителност, в това число 1.9 млрд. долара през миналата година.

Сега Бъфет и Гейтс се опитват да убедят и други милиардери да ги последват, като дарят по-голяма част от техните състояния за благотворителност. Досега 69 души са се съгласили, като между тях е и основателят на Facebook Марк Закърбърг. Мнозина обаче все още са в ранните етапи на своите дарения. От тези 69 души само 10, между които и Гейтс и Бъфет, вече са дарили по над 1 млрд. долара или повече.

Някои други от най-щедрите богаташи са кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, Тед Търнър, Джемс Стауърс и Джон Хънтсман. Стауъерс вероятно е най-малко познатият измежду тях, но в процентно изражение е най-щедрият. Той се занимава с взаимни фондове и не е в класацията на милиардерите на Forbes от 2000 г., но е раздал близо 95% от състоянието основно на Stowers Institute for Medical Research в Канзас, който се занимава с научно-изследователска дейност в сферата на рака, диабета, сърдечните болести и други заболявания.

Поставена диагноза за рак през 1992 г. превръща химическия магнат Хънтсман в един от най-щедрите филантропи в света. На път за болницата за първите си процедури в борбата му с рака на простатата, той спира на три места, дарявайки 1 млн. долара на приют за бездомници, 1 млн. долара на служба за обществено хранене и 500 000 долара на клиниката, в която са открили заболяването му. Близо две десетилетия по-късно той е дарил 1.2 млрд. долара, основно на фондацията си за борба с рака.

Съоснователят на Microsoft Пол Алън също е сред хората дарили по над 1 млрд. долара.

Един от най-големите дарители за 2010 г. е индиецът Азим Премджи, който ръководи компанията Wipro. Премджи основава фондацията си през 2001 г. с акции на стойност 125 млн. долара. През миналата година той е дарил акции на стойност 2 млрд. долара, които ще бъдат използвани подобряване на нивото на средното образование в Индия.

Вероятно най-неочакваният член на тази елитна група от филантропи е най-богатият човек в света Карлос Слим Хелу. На конференция, организирана от Forbes през миналата година, той критикува раздаването на "трилиони долари" за благотворителност, които според него не решават проблемите на света. Седмици по-късно на друга конференция в САЩ той постави под въпрос решенията на Гейтс и Бъфет да дарят средствата си, заявявайки, че това е "интересна идея ..., но тя няма да реши никакви проблеми."

Въпреки това той е дарил 4 млрд. долара, основно от дивиденти, на фондацията си и работи с добре известни филантропи като Clinton Initiative и Gates Foundation.