Милиардерът-инвеститор и филантроп Джордж Сорос планира да обяви днес, че ще дари 100 млн. долара на Human Rights Watch, за да може организацията да разшири дейността си в световен мащаб, информира New York Times.

Това е най-голямото дарение на Сортос досега, както и най-голямото дарение, което Human Rights Watch някога е получавала и едва второто от 100 млн. долара или повече за тази година, според Център по филантропия към Университета на Индиана.

Най-голямото обявено дарение през тази година е на стойност 200 млн. долара и е направено от анонимен бивш възпитаник на университета Baylor. Съгласно условията на дарението, университетът ще получи парите за научноизследователска работа в сферата на медицината при неговата смърт.

Миналата година, в разгара на рецесията, Сорос дари на фондация Robin Hood, която се бори с бедността в Ню Йорк, 50 млн. долара, които й помогнаха да набере значително повече средства от тази сума. Сорос също така през миналата година дарява на всяко семейство с деца в щата Ню Йорк, което получава помощи, по 200 долара за училищни пособия като общата сума се равнява на 35 млн. долара. По този начин щатът получи достъп до 175 млн. долара държавни средства, на които в противен случай нямаше да има право.

От началото на тази година Сорос е дарил около 700 млн. долара на различни каузи, включително подаръка на Human Rights Watch. Неговият хеджфонд Quantum Endowment, носи доходност от 29% през 2009 г., което носи на Сорос 3.3 млрд. долара под формата на такси и инвестиционни печалби.

Human Rights Watch ще използва сумата, за да наеме 120 нови служители в добавка към своите 300 по целия свят, да увеличи броя на езиците, на които се превеждат докладите на организацията и да открие нови офиси.

Групата, чието седалище е в Ню Йорк, разследва и привлича внимание към случаи, в които се нарушават човешките права.

Дарението е организирано под формата на предизвикателство, според което групата да се опита да набира по 10 млн. долара от нови, основно международни източници, всяка година в следващото десетилетие. Human Right Watch ще получи дарението на Сорос, независимо от резултата.

Приблизително 30% от приходите на организацията идват от страни различни от САЩ, но по-малко от 1% са от незападни страни, където на практика е съсредоточена по-голяма част от работата.

Сорос би искал да види как организацията набира средства в страни, като Бразилия, Мексико, Индия и Китай, което ще е предизвикателство.