Стенли Дръкенмилър, хеджфонд мениджърът, който стои зад залога, помогнал на Джордж Сорос да „срине паунда", вчера обяви, че се оттегля от индустрията, заявявайки, че е разочарован от резултатите си на фона на волатилните пазари през тази година, информира FT.

Десетилетия наред 57-годишният Дръкенмилър се нарежда сред най-успешните мениджъри на големи хеджфондове, които се опитват да извлекат печалби от дългосрочни икономически тенденции. Неговото оттегляне може да доведе и до други такива в индустрията на хеджфодновете.

Най-известният ход на Дръкенмилър идва през 1992 г., докато работи за милиардера Джордж Сорос. Тогава той успешно прогнозира, че британският паунд ще се обезцени спрямо германската марка. Залогът носи на тяхната компания 1 млрд. долара и оставя Великобритания извън европейския валутен механизъм (ERM).

Изправяйки се срещу Централната банка на Великобритания, Дръкенмилър си изгражда имиджа на находчив и безстрашен хеджфонд мениджър, който успява да надхитри дори централните банкери, които разполагат с много повече средства.

Дръкенмилър обаче признава, че както много от своите колеги през последните месеци е объркан от противоречивите сигнали на пазарите.

В писмото си до акционерите Дръкенмилър казва, че на фона на отчетените положителни резултати през 2008 и 2009 г. се надява неговия фонд Duquesne Capital Management да продължи успешната си серия и през 2010 г. Хеджфондът, който управлява активи на стойност 12 млрд. долара, няма губеща година в историята си.

Дръкенмилър обаче заявява, че е решил да закрие фонда след 30 години в бизнеса, защото резултатите му от началото на годината "не отговарят на собствените му дългогодишни стандарти".

Като член на международната консултантска комисия към Федералния резерв и член на комисията, която консултира Министерството на финансите на САЩ по въпросите на кредитирането, Дръкенмилър е един от хората, които са предвиждали краха на жилищния пазар, според участници в тези дискусии. Той също така успешно прогнозира движението на европейските валути през 90-те години.