Инвеститорът Джордж Сорос и кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг оглавяват списъка на 50-те най-големи дарители в САЩ, пише сп. „Форбс".

Марк Закърбърг пък е най-младият човек, попадал някога в първата десетка.

В класацията влизат едва 17 милиардери, въпреки че около 50 са поели ангажимент към призива на Гейтс и Бъфет, наречен The Giving Pledge. .

Общият размер на дарените средства на 50-те възлиза на едва 3.3 милиарда долара, което е най-ниската сума откакто се води класацията (от 2000 г.).

Трябва да се отбележи обаче, че класацията е само за съответната година. Уорън Бъфет, например, дари 1.9 милиарда през 2009 и тази година не влиза в списъка, макар това дарение да го прави един от най-щедрите хора в историята.

Третият най-богат американец - шефът на Oracle Лари Елисън е на номер 24 с дарение на стойност 45.1 млн. долара през 2011. Той е предоставил сумата на собствената си медицинска фондация. Елисън се включи и в призива на Гейтс и Бъфет.

80-годишният Сорос е дарил 332 млн. долара през 2010 на фондация, която защитава човешките права по света.

68-годишният Блумбърг пък е дал 279.2 млн. долара на около 1 000 фондации.

На трето място в класацията е Т. Дени Санфорд. 75-годишният инвеститор в имоти изпадна от списъка на милиардерите Форбс 400. Въпреки това той дари 162.5 млн. долара. В това число влизат 100 млн. долара за фондация, която прави проучвания с цел борба с рака на гърдата. Станфорд се е присъединил и към инициативата на Гейтс и Бъфет.

Почти половината от даренията на стойност над 5 милиона долара са за университети и колежи.