Милиардерът Джордж Сорос дари 1 млн. долара в подкрепа на легализирането на марихуаната в Калифорния, седмица преди въпросът да бъде подложен на референдум в американския щат.

Това е най-голямото индивидуално дарение след направеното от основния спонсор на кампанията - предприемача Ричард Лий, съобщи Асошиейтед прес.

Сорос отдавна подкрепя реформирането на законодателството в тази област. Той беше един от главните финансови поддръжници на първата в историята на САЩ мярка, при която през 1996 г. в Калифорния беше легализирана употребата на канабиса за медицински цели.

В статия, публикувана във в. "Уолстрийт джърнъл", известният финансист и филантроп заяви, че легализирането и облагането с данък на марихуаната ще спести на данъкоплатците разходи за арести и съдебни процедури и ще носи приходи на държавата, отбеляза АП.

Още миналата година в кореспонденция от Калифорния Франс прес съобщи, че марихуаната е неразривна част от икономиката на щата Калифорния и подпомага доходите на земеделците до такава степен, че законодатели обмислят легализиране на канабиса с цел стимулиране на данъчните постъпления.

Източник: БТА