Какво бихте направили, ако имахте 1 млрд. долара? Повечето от нас биха си купили скъпи играчки и огромни къщи.

Някои истински милиардери обаче не се забавляват изобщо, пише Business Insider. Има такива, които биха направили всичко, за да спестят няколко цента. Някои пък направо биха раздали състоянието си.

Ето и десет милиардера, които живеят като бедняци:

Уорън Бъфет

Състоянието на Бъфет се оценява на 47 млрд долара, но той все още се придържа към собствените си ценности. Той раздава невероятни средства за благотворителни цели и все още живее в къщата си в Омаха, Небраска, която купува за 31 500 долара преди повече от 50 години. Той не притежава яхта, защото "pовечето играчки създават само проблеми." Когато се жени за втората си съпруга вместо да организира разточителна церемония, сватбата представлява кратко следобедно събиране в къщата на дъщеря му в Омаха.

Фредерик Мaйър

Не е изненада, че въпреки състоянието си в размер на 5 млрд. долара, собственикът на верига супермаркети в САЩ все още oотсяда в евтини мотели, когато пътува. Отгледан по време на Голямата депресия от баща му, който е бил бръснар, Фредрик е бил скъперник през целия си живот. През 1934 г., заедно с баща си, той основава Meijer Thrifty Acres, един от първите магазини от типа супермаркет. След това парите никога не спират да се трупат, но Майър остава верен на ценностите си, купувайки автомобили с нисък разход на гориво и подбирайки евтини костюми в собствените си магазини.

Чък Фийни

Още един ветеран от ерата на Голямата депресия, чието мото е: "Захванах се с това, за да работя усилено, а не за да забогатея." Съоснователят на Duty Free Shoppers разполага с милиарди, но не притежава кола, нито къща и не говори за огромната си филантропска дейност. Той е дарил над 4 млрд. долара на различни инициативи, свързани с деца в неравностойно положение и за здравеопазване, като през цялото време прави непосилното, за да запази анонимността си като дарител. Когато е запитан защо се вози в метро и раздава парите си, той припомня: "Не можеш да занесеш нищо със себе си в гроба".

Азим Премджи

"На фона на Премджи чичо Скрудж изглежда като дядо Коледа," отбелязва ръководител на технологична компания Бангалор. Като собственик на гиганта за технолгични услуги Wipro Премджи разполага с над 5 млрд. долара. Въпреки това се говори, че той следи броя на рулата тоалетна хартия, използвани в Wipro и настоява служителите да изключват осветлението, когато напускат офисите си. Премджи лети в икономична класа в самолетите, кара години наред стар Ford, докато той не се разпада и подарява на жена си Fiat. В Бангалор пък се оплакват, че почти не се интересува от благотворителност. След като години наред е подлаган на натиск през 2000 г. той предоставя акции на стойност 45 млн. долара на фондация, насочена към образованието в Индия.

Уолтър Хефнър

Най-възрастният милиардер в света (99 г.) живее в същата къща с шест спални, която купува през 1948 г. Въпреки че притежава частна яхта и самолет, той купува тези луксозно стоки, за да "възнаграждава и насърчава продавачите на автомобили, които се справят добре," заявява неговият адвокат през сп. Forbes през 2000 г. Той също така притежава известна конеферма, но я управлява като печеливша компания. "Не винаги е водил скромен живот, но Уолтър не харчи много в сравнение с другите милиардери," казва адвокатът му.

Дейвид Тепър

Управителят на хеджфонд Дейвид Тепър, чието състояние се изчислява на около 1.2 млрд. долара, живее в същата двуетажна къща в Ню Джърси, която купува с жена си през 1990 г. Той не притежава ваканционен имот, а трите му деца учат в държавни училища. През 2004 г., дарява 55 млн. долара на бизнес училището на университета Carnegie Mellon.

Дейвид Черитън

Дейвид Черитън, професор от Stanford, чието състояние се оценява на 1.1 млрд. долара от акции на Google, не понася идеята да живее като милиардер. "Всъщност съм доста обиден от това нещо," казва той, "на хората, които строят къщи с 13 бани и така нататък, опредено им има нещо." Вместо това, Черитън се подстригва сам, живее в същата къща от 1981 г. и кара Volkswagen от 1986 г. През 2005 г. той дарява 25 млн. долара на училището по компютърни науки към Университета Ватерло.

Карл и Тео Албрехт

За Европа Aldi е това, което е Wal-Mart за САЩ, а братята Тео и Карл Албрехт, които стоят за това начинание, имат общо 50 млрд. долара. Двамата са отгледани скромно от майка магазинерка и баща миньор. Когато Тео е отвлечен за 17 дни през 1971 г., брат му успява да договори с похитителите откуп в размер на 4 млн. долара, които впоследствие записва като бизнес разход.

Хуанг Гуангю

Хуанг Гуангю, който е бил най-богатия човек в Китай преди да бъде арестуван за търговия с вътрешна информация, е живял с жена си и двете си дъщери в малък апартамент в Пекин. Той избягва голф вълната, която залива богаташите в Китай и няма хобита. Научава се да се държи така, докато израства като беден фермер, отглеждащ ориз. Той обаче избягвал показността по друга причина. Много хора в Китай са подозрително настроени към богатите и смятат или че укриват данъци, или че са мошеници. В крайна сметка Гуангю се оказва точно такъв.

Тери Гу

Точно като в някакъв вид странно предбрачно споразумение Тери Гу обещава да дари 90% от състоянието си за благотворителност, преди да се ожени за втората си съпруга. Това е красив жест, след който съпругата се подписва без колебание. Някои хора в Тайпе обаче са разочаровани, когато магнатът харчи само 20 млн. тайвански долара (около 600 000 долара) за сватбата си.

Станете наш почитател във Facebook