Милиардерът Уорън Бъфет е символ на скромния живот в днешния суров икономически климат. Въпреки състоянието си в размер на 47 млрд. долара, легендарният инвеститор, който е третият най-богат човек в света, живее в същата петстайна къща, която купува в предградие на Омаха, Небраска през 1958 г. за 31 500 долара.

Тази простонародност е в тон с неговата известна философия за инвестирането. "Ако няма да се чувстваш добре с притежанието на нещо за 10 години, тогава не го притежавай и 10 минути", казва Бъфет.

Бъфет обаче е изключение в света на най-богатите. Малко милиардери имат същите скромни виждания. Дори и в тези трудни времена, скромността е относително понятие сред супер богатите.

Ето и къде живеят някои от най-богатите хора в света:

Уорън Бъфет

Омаха, Небраска.

Състояние: 47 млрд. долара

Третият най-богат човек в света все още живее в същата къща, която купил за 31 500 долара през 1958 г. Жилището разполага с всичко, от което Бъфет има нужда. През 2007 г. човек с фалшив пистолет се опита да проникне в сромното незаградено имение, но бе спрян от охраната.

Бил Гейтс

Медина, Вашингтон

Състояние: 53 млрд. долара

Огромното имение на Гейтс е построено на хълм на брега на езерото Вашингтон, близо до Сиатъл. Някои от удобствата включват плувен басейн с подводна музикална система, огромна фитнес зала и трапезария за 24 души. Посетителите на имението, които не се чувстват във форма могат да пропуснат 84-те стъпала до приземния етаж и да изберат асансьора.

Лакшми Митал

Лондон

Състояние: 28.7 млрд. долара

През 2004 г. Митал плаща 128 млн. долара за къщата си с 12 спални в луксозния район на Лондон Кенсингтън. Къщата на Митал, което се намира между двореца Кенсингтън и имението на Султана на Бруней, разполага със закрит басейн, турски бани и гаражно място за 20 автомобила. Супер имотът също така е разкрасен с мрамор взет от същата кариера, от която е доставен мрамор и за Тадж Махал.

Лари Елисън

Уудсайд, Калифорния.

Състояние: 28 млрд. долара

През последните няколко години съоснователят на Oracle е похарчил около 200 млн. долара за повече от десет имота в Малибу, за да създаде общо имение. Сегашното му имение в Уудсайд е вдъхновено от японския град Киото и напомня на японски имперски дворец от 16-ти век. Построяването му е струвало повече от 200 млн. долара.

Майкъл Дел

Остин, Тексас

Състояние: 13.5 млрд. долара

Построеното през 1997 г. огромно имение се намира близо до мястото, където Дел основава едноименната компютърна компания. Къщата с осем спални, която разполага с конферентна зала, закрит и открит басейн е наричана от местните хора "замъкът" заради високите си стени и охраната.

Стив Джобс

Уудсайд, Калифорния.

Състояние: 5.5 млрд. долара

Джобс притежава историческа, но поовехтяла испанска колониална къща с 30 стаи. Години наред Джобс се опитва да събори къщата, за да построи по-малко имение, но жителите на Уудсайд оказват сериозен отпор, за да запазят целостта на зданието. Говори се, че Джобс и семейството му не живеят там от години.

Лев Левиев

Лондон

Състояние: 1.5 млрд. долара

През 2008 г. диамантеният крал напуска Израел, за да се премести в луксозното предградие на Лондон Хампстед. Имението на Левиев, което е на стойност 65 млн. и е наречено Palladio, има седем спални, както и нощен клуб и позлатен закрит басейн.

Джордж Лукас

Марин Каунти, Калифорния

Състояние: 3 млрд. долара

Режисьорът на Междузвездни войни живее и работи в известното си ранчо Скайуокър. Имението, което разполага със собствена пожарна, е дом на компанията на Лукас Skywalker Sound, както и на пет акра маслинови дръвчета и стадо дългороги говеда.

Стивън Спилбърг

Източен Хамптън, Ню Йорк

Състояние: 3 млрд. долара

Наричаното Quelle Farm лятно имение на Спилбърг се намира на езерото Джорджика. Холивудският режисьор и неговата съпруга всяко лято посрещат редица известни личности като сем. Клинтън и Гуинет Полтроу.

Доналд Тръмп

Ню Йорк

Състояние: 2 млрд. долара

Имотният магнат Доналд Тръмп, който впоследствие стана и телевизионна звезда, може би пътува най-малко от вкъщи до работа от всички милиардери. Той живее в мезoнет на три етажа в неговата офис сграда Trump Tower. Украсеното с мрамор и злато жилище беше обновено, след като третата съпруга на Тръмп Мелания роди петия му син.

Опра Уинфри

Монтесито, Калифорния.

Състояние: 2.4 млрд. долара

Най-богатата жена в шоубизнеса плати 50 млн. долара през 2001 г. за имението, което нарича Обетованата земя.