Освен, че са много богати, хората в тази класация притежават голямо политическо влияние и индустриална мощ. С тях се съобразява бизнесът в много държави. Вижте класацията на сп. „Форбс" на най-могъщите милиардери в света:

Майкъл Блумбърг (на снимката)

Източник на сила: кмет на Ню Йорк, Bloomberg LP

Този месец Блумбърг започва трети мандат като кмет на Ню Йорк. Предизборната му кампания е струвала 100 млн. долара. Градът с население 8.4 млн. души обаче е заплашен от проблеми с бюджета, тъй като приходите от данъци падат, сриват се и цените на имотите.

Блумбърг започва кариерата си като трейдър в Salomon Brothers. По-късно основава компания, която нарича Bloomberg LP през 1987 г. В момента дейността на компанията включва новинарски медии, кабелни телевизии, радио и списание. Блумбърг притежава 88% от компанията, след като изкупи дела от 20% на Merrill Lynch през 2008.

Силвио Берлускони

Източник на сила: премиер на Италия, медии, банкиране

В последно време премиерът на Италия има проблеми с репутацията си. Освен пикантни разкрития от личните му живот, той пострада и от нападение от психично болен мъж, който му счупи носа пред ТВ камерите. Берлускони е медиен монополист, който държи големи дялове в три италиански телевизии, а контролира други три чрез държавата. Обича спорта и е собственик на AC Milan. Обвинява е в корупция. Самият той се нарича „Исус Христос на италианската политика".

Вагит Алекперов

Източник на сила: Лукойл

Контролира втората най-голяма независима компания в света, която произвежда 2% от световния запас на петрол и е най-големият данъкоплатец в Русия.

Започва кариерата през 1972, като работи на сондаж в Каспийско море. Бързо се издига и през 1990 е заместник министър. Основава Лукойл през 1991. Тя скоро бива приватизирана в полза на компании, контролирани от него. Самият той притежава 20% в Лукойл.

Карлос Слим Елу

Източник на сила: America Movil; инфраструктура, инвестиции

Третият най-богат човек в света (след Бъфет и Гейтс) наскоро обяви планове да купи три телекома, чрез своята American Movil, което ще я направи огромна.

Личното му състояние е еквивалентно на 2% от БВП на Мексико. Известен е и като голям филантроп. Този месец обеща 65 милиона долара за изследователска дейност в областта на генетичните заболявания. Ангажира се и в подобряване на инфраструктурата и водоснабдяването в Мексико.

Саад Харири

Източник на сила: премиер на Ливан, бизнес в областта на строителството и телекомуникациите

Баща му Рафик Харири е бил премиер на Ливан два пъти и е убит в бомбен атентат през 2005 г. Управлява конгломератът Saudi Oger, който наследи. Цели се да спаси Ливан от разрушенията от гражданските войни и чужда намеса. Населението на Ливан е 4 милиона души, а БВП възлиза на 44 млрд. долара.

Уорън Бъфет

Източник на сила: Berkshire Hathaway

На 78-годишна възраст Оракулът от Омаха не показва признаци, че смята да се оттгеля. През ноември приключи най-голямата сделка в кариерата си - покупката на Burlington Northern Santa Fe Railroad за 40 млрд. долара. Този месец наля 1.3 млрд. долара в Siwss Re.

По всичко личи, че забогатява в условията на световна криза - увеличи дела си в Goldman Sachs и General Electric през 2008 г. Противник е на наследяването на големи богатства, обещал е 40 млрд. долара на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Мукеш Амбани

Източник на сила: Reliance Industries

Управлява най-голямата частна компания в Индия. Той е най-богатият индиец със състояние от 33 млрд. долара. Акциите на компаниите са скочили с 90% от миналия януари. Наследява компанията заедно с брат си. Двамата братя се скарват за властта и си поделят активите на фирмата. Мукеш контролира енергийните подразделения, а Анил банковите и телекомуникационните.

Ли Ка-шинг

Източник на сила: недвижими имоти, транспорт

Ли Ка-шинг от Хонконг е най-богатият азиатец. Неговата компания развива дейност в секторите доставка на електроенергия, преовзи, търговия. Големият му син му помага в бизнеса, а малкият е милиардер посредством свой собствен бизнес.

Едуард и Абигейл Джонсън

Източник на сила: Fidelity Investments

Баща и дъщеря ръководят най-големият взаимен фонд в САЩ, който управлява 1.3 трилиона долара и под чиято администрация са 3.2 трилиона долара. Това е еквивалентно с 22% от БВП на САЩ за 2008 г. Семейството притежава 49% от компанията, а състоянието им се оценява на 19.5 млрд. долара.

Бил Гейтс

Източник на сила: Microsoft

Въпреки че състоянието му е намаляло с 18 млрд. долара, Гейтс все още е най-богатият човек в света. Акциите на Microsoft са поскъпнали с 60% за една година. Windows 7 обещава да поправи разочарованието от Vista.

Нетното състояние на Гейтс е 50 млрд. долара към август 2009. Фондацията Бил и Мелинда Гейтс дарява пари за образование, разработване на ваксини и борба с глада в бедните държави. Наскоро се присъедини към Twitter, където можете да следите каузите му.

Семейство Уолтън

Източник на сила: Wal-Mart

В стремежа си да пестят, американците поддържат продажбите на веригата, която е известна с по-ниски цени. Акциите на компанията са поскъпнали с 20% от миналата зима насам. Общото състояние на членовете на семейството възлиза на 80 млрд. долара.

Бизнесът започва от бащата Сам Уолтън, който бил касиер в JC Penny. През 1945 той основава свой магазин, но губи помещението след 5 години. Основава друг заедно с брат си Джеймс през 1962. Днес това е Wal-Mart - с продажби от 401 млрд. долара годишно, 2.1 млн. служители и 8 000 магазина. Най-богата в семейството е Кристи, благодарение на успешната инвестиция на покойния й съпруг във First Solar, компания за алтернативна енергия, чиито акции се покачиха с 500 % от IPO-то през 2006.

Лакшми Митал

Източник на сила: ArecelorMittal

Вторият най-богат човек в Индия контролира най-голямата металургична компания в света. Акциите са поскъпнали с 90% от миналата зима насам.

Започва семейния бизнес през 70-те години и през 1994 се отделя в самостоятелна компания.

Сергей Брин и Лари Пейдж

Източник на сила: Google

Те обявиха намерение да продадат голяма част от акциите си в Google в следващите 5 години, но ще останат мажоритарни акционери в компанията с пазарна стойност от над 180 млрд. долара. Акциите са поскъпнали с 90% от миналата зима насам.

Карл Айкън

Източник на сила: инвеститор

Разполага с 10.5 млрд. долара, което го прави 22-ия най-богат американец.

Израства в семейство от средната класа в Куинс, Ню Йорк. Учи в университета в Ню Йорк, но не успява да го завърши, защото предпочита да се съсредоточи над работата си на Уолстрийт. Започва търговия с 4 000 долара, които спечелил на покер. Известен е с това, че изкупува компании с проблеми и притиска мениджмънта да подобри бизнеса и да се преструктурира, след които им продава обратно дяловете.

Себастиан Пинйера

Източник на сила: президент на Чили, инвеститор

Доктор по икономика от Харвард. Връща се в Чили, за да преподава. Натрупва състоянието си, благодарение на 27%-дял в LAN Airlines, 13% в Colo-Colo (чилийски футболен клуб), плюс телевизия. През 2007 бе глобен със 700 000 долара за търговия с вътрешна информация. Обича скокове с парашут, кара собствен хеликоптер.

Чарлз и Дейвид Кох

Източник на сила: Koch Industries

Братята превръщат семейната рафинерия във втората най-голяма частна компания в САЩ със 70 000 служители в 60 държави. Общото им състояние възлиза на 32 млрд. долара. Продажбите за 2008 надхвърлиха 110 млрд. долара. Всеки от братята притежава 42% в бизнеса. Чарлз е известен с благотворителната дейност.

Уилям Грос

Източник на сила: Pimco

Най-влиятелните хора на света се обаждат на Грос, когато им трябва съвет. Често се появява по телевизията, Бъфет го хвали. Чрез Pimco управлява 1 трилион долара. Успя да опази клиентите си от токсични активи.

Стив Джобс

Източник на сила: Apple

Върна се в Apple през юни след битка с рака. От тогава насам акциите на компанията поскъпнаха с 50%. Той е 43-ия най-богат американец, притежава 5.1 млрд. долара.

Най-добра инвестиция: през 1986 купува Pixar от Джордж Лукас за 10 млн. долара. След като създаде много филмови хитове я продаде на Disney за 7.4 млрд. долара в акции.

Рупърт Мърдок

Източник на сила: News Corp.

Медийният магнат планира да направи платено съдържанието на новинарските си сайтове. През 2007 купи Dow Jones за 5.6 млрд. долара в кеш. Миналата година се скара с Берлускони. Двамата се обвиниха взаимно в подкопаване на авторитетите на медиите си.

Серж Дасо

Източник на сила: френски сенатор

Състоянието му се оценява на 5.4 млрд. долара. Председател е на Groupe Dassault - медийна и софтуерна компания. Притежава Le Figaro. Подпомага каузи за деца-инвалиди, болни от рак и програми за даряване на органи.