Отиващата си година беше добра за акциите на технологичните компании в САЩ. Индексът Nasdaq е нараснал с 40% от началото на 2009 г., което е с 19% повече от повишението на S&P 500.

Челните шест места в класацията на сп. „Форбс" на най-печелившите щатски милиардери през 2009 г. се заемат от хора, притежаващи акции в софтуерни или интернет компании.

В класацията са включени милиардери, които притежават големи дялове в публични компании, а печалбите им са изчислени в долари въз основа на поскъпването на притежаваните от тях акции.

Двадесет и петте милиардери спечелили най-много през тази година са заработили общо 81.5 млрд. долара. Най-големите 25 губещи през миналата година се разделиха общо със 167 млрд. долара.

В класацията не са вземани предвид непубличните активи, които ще бъдат обновени през март за новата световна класация на милиардерите на „Форбс".

Ето и 10-те щатски милиардери увеличили състоянието си с най-много през 2009 г.:

Лари Пейдж

Печалба през 2009 г.: 8.4 млрд. долара

Компания: Google

Петият най-голям губещ през миналата година е най-печелившият през настоящата. На фона на изпитващата затруднения щатската икономика цените на акциите на технологичните компании получиха тласък в по-голямата си част. Акциите на Google са поскъпнали с 90% от януари насам.

Сергей Брин

Печалба през 2009 г.: 8.2 млрд. долара

Компания: Google

Акциите на Google, която Брин основава заедно с Лари Пейдж поскъпват с 90% от януари насам. Брин загуби 11.7 млрд. долара през 2008 г., след като акциите на интернет компаниите поевтиняха на фона на липсата на рекламни приходи.

Лари Елисън

Печалба през 2009 г.: 7.9 млрд. долара

Holdings: Oracle, NetSuite

Акциите на компанията на Елисън Oracle са поскъпнали с 38% през последната година, добавяйки 7.7 млрд. долара към неговото състояние. Третият най-богат човек в САЩ също така притежава 32 млн. акции на NetSuite, които поскъпват с 85% тази година, след като се обезцениха с 80% през миналата.

Бил Гейтс

Печалба през 2009 г.: 7.6 млрд. долара

Компания: Microsoft

Пазарната стойност на Microsoft се е повишила с 55% тази година, генерирайки 7.4 млрд. долара печалба за най-богатия човек в света. Книжата се обезцениха с 45% миналата година. Повече от половината от състоянието на Гейтс обаче не е в Microsoft.

Джефри Безос

Печалба през 2009 г.: 7.3 млрд. долара

Компания: Amazon

Пионерът в онлайн търговията Безос е спечелил 7.3 млрд. долара на фона поскъпването на акциите на Amazon със 150% през последните 12 месеца. Компанията обяви рекордни продажби на четеца за електронни книги Kindle през ноември. Цената на акциите на компанията достигна рекордно ниво в началото на декември.

Стивън Балмър

Печалба през 2009 г.: 4.4 млрд. долара

Компания: Microsoft

Главният изпълнителен директор на Microsoft е натрупал 4.4 млрд. долара през 2009 г., след като акциите на Microsoft поскъпнаха с 55%. Балмър е един от тримата милиардери, натрупали богатството си от софтуерния гигант.

Шелдън Аделсън

Печалба през 2009 г.: 3.9 млрд. долара

Компания: Las Vegas Sands

Цената на акциите на Las Vegas Sands е скочила с 1000% от март насам. Стойността на дела на Аделсън в компанията падна с 24 млрд. долара през 2008 г., което го направи най-големият губещ в долари за миналата година.

Дан Дънкан

Печалба през 2009 г.: 3.9 млрд. долара

Компания: Enterprise Products Partners, Enterprise GP Holdings

Енергийният магнат Дънкан натрупа милиарди през тази година на фона на консолидацията в индустрията с природния газ. Акциите на Enterprise Products Partners са поскъпнали с 45%, докато тези на Enterprise GP Holdings са се оскъпили със 118%.

Ерик Шмид

Печалба през 2009 г.: 2.7 млрд. долара

Компания: Google

Един от тримата титани в Google, които спечелиха милиарди през тази година. Напоследък Шмид е въвлечен в публичен дебат със собственика на News Corp Рупърт Мърдок относно бъдещето на медийната индустрия.

Харолд Хам

Печалба през 2009 г.: 2.7 млрд. долара

Компания: Continental Resources

Акциите на компанията на Хам, която произвежда петрол и газ, поскъпват със 100% тази година на фона на възстановяването на цените на енергийните продукти. Цената на акциите обаче все още е с 50% по-ниска от върховото им ниво достигнато през юли 2008 г.