Финансовата криза намали богатството на десетимата най-богати руснаци с около две трети. Броят на милиардерите в Русия, който миналата година беше 100 падна на половина.

Най-богатият човек в Русия в момента е Михаил Прохоров. Миналия месец той си купи баскетболен отбор от NBA - New Jersey Nets.

Пръскат ли парите си най-богатите хора в Русия? Някои да, някои не. Забелязва се, че много от тях се увличат по спорта и си купуват професионални отбори. Нито един от милиардерите не е над 60 години.

В момента най-богатите руснаци са:

Михаил Прохоров - нетно състояние от 9.5 млрд долара

Преди да си купи New Jersey Nets, Прохоров притежаваше ЦСКА Москва. 44-годишният милиардер имаше известни проблеми със закона. През 2007 той беше задържан във Франция, защото устроил парти, на което осигурил проститутки за гостите си. Обвиненията бяха снети в края на миналата година.

Роман Абрамович - 8.5 млрд. долара

Миналата година Абрамович преживя сериозни загуби, които намалиха парите му наполовина. 42-годишният магнат притежава лондонския футболен клуб Челси, както и богата колекция от произведения на изкуството, яхти и частни самолети. Най-новата му яхта Еклипс е най-голямата в света. Тя разполага с противоракетна защита, лазер, който създава защитно поле около борда и пречи на папараците да снимат и дори подводница!

Владимир Лисин - 5.2 млрд. долара

53-годишният Лисин притежава луксозно имение в Шотландия. Страстта му са пушките. През 2004 той купи пристанището в Санкт Петербург, за да може да наблюдава транспортацията на стоките си по-добре.

Вагит Алекперов - 7.8 млрд долара

59-годишният Алекперов е президент на петролният гигант Лукойл. Той е един от съсобствениците на вестник Известия. През 1997 г. вестникът публикува материал за връзки между компанията и мафията. Главният редактор беше скоростно уволнен, като се счита, че зад това стои Алекперов.

Михаил Фридман - 6.3 млрд долара

45-годишният Фридман е натрупал милиардите си в сектора на банките и петрола. Площта на апартамента му е над 1 000 кв. метра, а семейството му живее в Париж.

Леонид Федун - 4.3 млрд долара

52-годишният Федун често казва, че богатството му е виртуално, защото по-голямата част от него е инвестирана в акции. Федун е съсобственик на Лукойл. Освен в акции, той инвестира и в руския футболен клуб Спартак и строи нов стадион за отбора, който трябва да е готов през 2012 г.

Алексей Мордашов - 4.3 млрд. долара

44-годишният Мордашов започва кариерата си като икономист в алуминиевата компания Северстал, но бързо се издига до мениджмънта, като в рамките на по-малко от 10 години успява да застане начело на компанията. Той е един от най-големите лобисти за приемането на Русия в СТО.