Мексиканецът Карлос Слим Хелу изпревари американците Бил Гейтс и Уорън Бъфет в класацията на милиардерите на сп. Forbes, след като пазарните стойности на различните му компании в сферата на телекомуникациите, включително мобилния оператор гигант America Movil, нараснаха тази година.

Състоянието на Слим се е увеличило с 18.5 млрд. долара до 53.5 млрд. долара за 12 месеца. Акциите на America Movil, в която Слим притежава дял на стойност 23 млрд. долара, са поскъпнали с 35% за година.

Огромното състояние нарежда Слим преди съоснователя на Microsoft Бил Гейтс, който бе и най-богатият човек в света в 14 от последните 15 години.

Гейтс, чието състояние се оценява на 53 млрд. долара заема втората позиция тази година. Богатството му се е увеличило с 13 млрд. долара за 12 месеца, след като акциите на Microsoft поскъпнаха с 50% за година. Стойността на дела на Гейтс в инвестиционната му компания Cascade също е нараснала заедно с пазара.

Състоянието на Уорън Бъфет скача с 10 млрд. долара, до 47 млрд. долара, вследствие на поскъпващите акции на Berkshire. Оракулът от Омаха се нарежда на трето място в класацията.

Тази година средното състояние на участниците в листата възлиза на 3.5 млрд. долара, или с 500 млн. долара повече в сравнение с предходната година. В света в момента има 1 011 души с 10-цифрено състояние, в сравнение със 793 година по-рано.

Броят им обаче все още е по-малък от рекордните 1 125 милиардери през 2008 г. Само 12% от най-богатите в света, включени в класацията през миналата година, отчитат спад на състоянието си през последните 12 месеца.

Класацията продължава да се доминира от щатските богаташи, но същите губят и позиции. Общо 40% от милиардерите по света са американци, в сравнение с 45% година по-рано.

Американците контролират 38% от общо 3.6-те трлн. долара на най-богатите хора в света, в сравнение с 44% преди година.

От 97-те нови членове, от общо 937 в листата, само 16% са от САЩ. Азия обаче е на противоположния полюс, добавяйки 104 милиардери и вече има с 14 по-малко от Европа. Това е благодарения на няколкото големи публични предлагания на акции и ръста на фондовите пазари. Само от Китай, място в последното издание на рейтинга намират 27 нови милиардери.

За първи път Китай (с Хонконг) има най-много богаташи в света след САЩ - 89.

Русия тази година може да се похвали с 62-ма богаташи, от които 28 се завръщат в рейтинга, след като бяха изпаднали от него през миналата година. Общо 164 души успяха да се завърнат в класацията.

Напусналите тази година клуба на милиардерите са общо 30 члена. В това издание на класацията, сред най-богатите не се нареждат хора като исландецът Тор Бьорголфсон и руснакът Борис Березовски.

Други 13 участници в миналогодишната класация са починали.

Ето и кои милиардери допълват челната десетка на най-богатите в света:

Четвъртата и петата позиция са за двама индийци - Мукеш Амбани и Лакшми Митал, чието състояние съответно възлиза на 29 и 28.7 млрд. долара.

На шесто място е главният изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън с лично богатство в размер на 28 млрд. долара.

Французинът Бернар Арно, който е председател и CEO на LVMH, заема шестата позиция с 27.5 млрд. долара.

Най-богатият бразилец Айке Батиста, чиито интереси са предимно в петролния бизнес, е една позиция по-надолу, с лично състояние от 27 млрд. долара, докато деветата позиция се заема от испанския моден предприемач Амансио Ортега с 25 млрд. долара.

Челната десетка се оформя от 90-годишният германец Карл Албрехт с лично състояние от 23.5 млрд. долара.