Миналата седмица сп. Forbes публикува годишната си класация на най-богатите хора в света, която за първи път беше оглавена от мексиканеца Карлос Слим Хелу. В класацията обаче попадат и милиардери, които са натрупали или наследили богатството си, докато все още се наслаждават на младостта си. Най-богатите сред тях са американците Марк Зукерберг и Джон Арнолд с по 4 млрд. долара. Само няколко месеца попречиха на съоснователя на Google Сергей Брин за да влезе в челната десетка на най-младите милиардери.

Ети и кои са те:

Марк Зукерберг, САЩ

Възраст: 25

Състояние: 4 млрд. долара

Източник: Facebook

Младият предприемач стартира социалната мрежа Facebook.com от стаята си в студентското общежитие в Harvard през 2004 г. Акции на компанията продължават да се търгуват на борсата за непублични компании SecondMarket. Последните сделки определят на компанията пазарна стойност от 15 млрд. долара.

Алберт фон Турн унд Таксис, Германия

Възраст: 26

Състояние: 2.2 млрд. долара

Източник: наследство

Появява се за първи път в класацията на Forbes на 8-годишна възраст, но официално става наследник на богатството си през юни 2001 г. на осемнадесетия си рожден ден. Активите му включват недвижими имоти, предмети на изкуството, технологична компания и 30 000 хектара гори в Германия.

Ян Хуейян, Китай

Възраст: 28

Състояние: 3.4 млрд. долара

Източник: недвижими имоти

Хуейян е наследничка на компанията за недвижими имоти Country Garden. Баща й прехвърля на нея собствеността си пред първичното публично предлагане на компанията през 2007 г. Хуейян е учила в Университета на Охайо в САЩ.

Ли Жаохуей, Китай

Възраст: 28

Състояние: 1 млрд. долара

Източник: производство

Поема поста председател на компанията Shanxi Haixin Iron & Steel Group след като баща му е застрелян през 2003 г.

Фахд Харири, Ливан

Възраст: 29

Състояние: 1.4 млрд. долара

Източник: строителство, инвестиции

Най-младият син на покойния ливански министър-председател Рафик Харири наследява дял в огромната империя на баща си в строителството, телекомуникациите и недвижимите имоти Saudi Oger след смъртта му през 2005 г.

Аймин Харири, Саудитска Арабия

Възраст: 31

Състояние: 1.4 млрд. долара

Източник: строителство, инвестиции

Синът на убитият ливански министър-председател Рафик Харири, който остави състояние на стойност 16.7 млрд. долара през 2005 г. Живеещият в Рияд Аймин Харири сега помага за контрола на фамилните инвестиции в телекомуникации, медии и недвижими имоти.

Йошиказу Танака, Япония

Възраст: 33

Състояние: 1.4 млрд. долара

Източник: социални мрежи

Основателят на бързоразразстващата се социална мрежа GREE в момента е най-младият азиатски милиардер, който е натрупал състоянието си сам. Преди време Йошиказу Танака е работил за друг милиардер - Хироши Микитани.

Джон Арнолд, САЩ

Възраст: 36

Състояние: 4 billion

Източник: енергийна търговия

Арнолд основава хеджфонда Centaurus Energy през 2002 г. след като бившият му работодател Enron фалира. Доходността на фонда е невероятна от тогава насам. Стойността на активите под управление на фонда възлиза на 5.5 млрд. долара.

Константин Жеваго, Украйна

Възраст: 36

Състояние: 1.2 млрд. долара

Източник: банкиране, миннодобивна дейност

Жеваго започна кариерата си като финансов директор на банка Finance & Credit през 1992 г., когато е бил само на 19 г. Впоследствие придобива мажоритарен дял в холдинговата компания Finance & Credit Group.

Шахид Балва, Индия

Възраст: 36

Състояние: 1 млрд. долара

Източник: недвижими имоти

Балва напуска колежа и се мести със семейството си в Мумбай, за да се включи в ресторантьорския бизнес. След това се насочва към хотелите, като в крайна сметка става партньор в компанията за недвижими имоти DB Realty и в телекома DB Etisalat.