Кой не иска да е богат? Кой би се отказал от милиони долари и луксозен живот? Има хора, които имаха всичко това, но се отказаха от него. Вижте няколко такива истории, подбрани от Investopedia:

Секретарката, която спести 7 млн. долара

Започваме с най-пресния пример - Грейс Гроунър. Миналата седмица медиите писаха за историята на скромната жена от Лейк Форест, Илиноис. Тя почина на 100-годишна възраст, а дълголетието не е единственото, с което я е възнаградила съдбата. Секретарката Грейс имала 7 млн. долара. Тя живеела в малък апартамент, можела е да си позволи много по-луксозен живот, но просто не искала.

Парите били от акции, в компанията, в която тя работила като секретарка в продължение на 43 години - Abbott Laboratories. През 1935 г. тя купила 3 акции за по 60 долара, които така и не продала, а спестяванията си влагала в още акции, които също не продала до края на живота си. Тъй като била несемейна, Гроунър е завещала 7-те си милиона долара на град Лейк Форест, като е пожелала да се използват за проекти, подпомагащи образованието.

От вила в Алпите до колиба в гората

Австрийският бизнесмен Карл Рабедер имал всичко - коли, луксозни къщи и принадлежности. Състоянието му се изчислява на 4.7 млн. долара, но тези пари не го интересували.

47-годишният Рабедер натрупал парите като търговец на мебели, но решил, че този начин на живот е беден душевно и го превръща в „роб на неща, от които нямам нужда".

Един ден той стегнал багажа си и се преместил от огромната вила на Алпите в колиба в австрийските планини. Продал активите си и дарил парите на благотворително фондации, които основал в централна и южна Америка.

Къщи за бедните

Милард Фулър станал милионер преди да навърши 30 г. Той основал компания Morris Dees, която продавала готварски книги и бонбони. Вместо да се радва на парите си, той продал компанията и тръгнал да търси своята мисия в живота.

Той и съпругата му намерили това, което търсили в Америкъс, Джорджия. А то било вдъхновение. Там на Фулър му хрумнала идеята да строи къщи за бедните. Така била създадена организацията Habitat for Humanity, която по-късно се превърнала в голяма международна организация, построила над 300 000 домове в 93 държави. През 2009 Фулър почина на 74-годишна възраст, като записа името си сред най-големите филантропи в света.

Милиардер под прикритие

Чарлз Фийни направил милиард и половина от duty free магазини по летищата, но хората, които го познавали нямали и представа за това. Той не само, че бил изключително пестелив, но и пазел ревностно тайната, че е милиардер. Сякаш това било нещо, от което се срамувал - Фийни правил огромни анонимни дарения.

През 1997 продал компанията Duty Free Shoppers и основал благотворителна организация Atlantic Philantropist. След като направил малък влог на имената на всички от семейството си, той дарил останалото от продажбата на компанията си на фондацията. Останалото било на стойност 1.6 млрд. долара.

Фондацията на Фийни харчи по 400 млн. долара годишно за благотворителност.

Анонимни дарения за 100 млн. долара

Чували ли сте за Присила Булит Колинс? Най-вероятно не. Тя е от Сиатъл и е починала през 2003 г. на 82-годишна възраст. През живота си Присила е дарила над 100 млн. долара, но изрично е пожелала името й да не се свързва с нито една дарение.

Колинс е наследила парите си от майка си, която е основателка на King Broadcasting.

Самата тя живеела в едностаен апартамент и карала стара кола.

Нов живот

Наскоро 41-годишен английски бизнесмен обяви, че продава къщата и бизнеса си, и се мести в колиба в Уганда, където ще стартира детска благотворителна фондация.

Джон Педли ще продаде телекомуникационния си бизнес, оценяван на 1.5 млн. долара, за да се премести в Африка и да се грижи за сираци.

Педли е имал бурен живот, проблеми с алкохола и закона. През 2002 карал пиян, заспал на волана и катастрофирал тежко. Бил в кома 6 седмици. След като се възстановил станал религиозен и отказал алкохола. Тази случка го накарала да преосмисли живота си и да повярва в Бог.

"Никога не съм бил по-сигурен, че правя това, което трябва" казва Педли относно плана си да започне да живее в колиба в Уганда.

Обещание

Уорън Бъфет, който е един от най-богатите хора в света в момента, е обещал да дари 62 млрд. долара за благотворителност. Това е почти цялото му състояние. Бъфет смята да остави малка част на децата си, но е твърдо против наследяването на огромни богатства. Той е известен с това, че все още живее в къщата, която е купил през 1958 г. и плаща на компанията си личните си телефонни разговори и транспортни разходи.