Едно нещо е сигурно - когато милиардер започне сериозно да харчи пари, той винаги попада в новините, пише Investopedia.com. В края на краищата е трудно похарчиш десетки или стотици милиони долари без някой да забележи. Ето и някои от най-големите харчове, които са попадали в новините:

Малибу? Взимам го!

Къде точно започват и къде свършват харчовете на главния изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън е трудно да се каже. Състоянието му през 2010 г. се оценява на 28 млрд. долара и той има доста разполагаем доход, но не пести всеки цент. През 2004 и 2005 г. той попада в заглавията на новините, след като купува повече от 12 имота в Малибу, Калифорния, в това число пет граничещи на брега на океана, ресторанти и хотели, като харчи общо 180 млн. долара. Елисън обича да дава пари и за спорт, като най-последната му придобивка в тази сфера е закупуването на тенис турнира BNP Paribas Open за 100 млн. долара.

Тази година изглеждаше, че Елисън е на път да увеличи значително разходите си, след като стана ясно, че е сред кандидат-купувачите на отбора Голдън Стейт Уориърс от Националната баскетболна асоциация (НБА). Сделката беше сключена през юли на рекордната за НБА стойност от 450 млн. долара, но Елисън загуби наддаването и отборът беше купен от друг.

Обяд за 50 000 долара

Роман Абрамович, руски бизнесмен и собственик на инвестиционна компания е добре известен с разточителния си начин на живот и с един много луксозен, макар и оспорван обяд. През 2009 г. той попада в новините, когато купува едно от най-скъпите жилища, продавани някога. Става въпрос за имение на стойност 90 млн. долара на карибския остров Сейнт Бартс. Абрамович притежава и редица други ефектни неща като най-голямата частна яхта в света, ски имение в Колорадо, английския футболен отбор Челси и колекция от предмети на изкуството на стойност 100 млн. долара.

Сега за обяда. През ноември 2009 г. Wall Street Journal излиза с публикация, че Абрамович е платил 52 000 долара за обяд в Ню Йорк за него и девет негови гости. В сумата влиза и бакшиш от 12 000 долара. От изданието по-късно информираха, че говорител на руския милиардер е отрекъл тази информация, заявявайки, че сметката е била само няколко процента от обявената сума.

Изберете мен! Изберете мен!

В едно по-нетрадиционно харчене на пари кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг печели втори мандат през 2009, след като за предизборната си кампания той заделя рекордна сума от личното си състояние, което се оценява на 18 млрд. долара. По данни на AFP от ноември 2009 г. Bloomberg е харчел по 1 млн. долара дневно по време на кампанията си, като общата сума възлиза на над 100 млн. долара. Разходите на Блумбърг по кампаниите за трите му мандата, като кмет засенчват изцяло предишния рекорд в САЩ за самофинансиране на политически кампании, според New York Times.

Въпреки че парите може би са помогнали на Блумбърг да запази поста си, като цяло той има висок рейтинг сред нюйоркчани, което предполага, че зад успеха му не стоят само парите.

Подарък

През 2008 сп. Forbes определя Уорън Бъфет като най-богатия човек на света, със състояние от приблизително 62 млрд. долара. Известният със своята пестеливост Бъфет никога не е харчел много. През цялата си кариера той заклеймява разточителните разходи на директорите на компании и дори нарича самолета на компанията си, който струва 10 млн. долара, "Неоправдаемият". Бъфет живее изключително скромно за толкова богат човек.

Какво да се прави обаче с всички тези пари? През 2006 г. Бъфет обяви, че ще дари повече от 80% от богатството си на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. По онова време този дял от богатството му се оценява на 30 млрд. долара. Това го прави и най-голямото благотворително дарения в историята.

Това се казва купон

Да бъде излъчен само един милиардер, който е харчил пари за разточително парти е невъзможно. Да видим някой от най-сериозните претенденти:

През 2004 г. индийският стоманен магнат и CEO на ArcelorMittal Лакшми Митал организира за дъщеря си шестдневна сватба за 1 000 гости във Версайския дворец. За младото семейство пее специално Кайли Миноуг. От BBC изчисляват, че сватбата е струвала на Митал над 55 млн. долара.

През 2005 г. BBC информира, че британският милиардер Филип Грийн, чиито бизнес е в сферата на търговията на дребно, е похарчил 7.5 млн. долара за празненството по случай Бар Мицва на своя син. Събитието продължава три дни на Френската Ривиера, като включва и концерт на Destiny's Child за 200 роднини и приятели на Грийн.

През юли от New York Post информираха, че малайзийският милиардер Жен Лоу и видният нюйоркчанин Уинстън Фишер, от фамилия, занимаваща се с недвижими имоти, решават да видят дали могат да счупят световния рекорд по поръчване на шампанско. Успяват и имат сметка за 2.6 млн. долара, с която да го докажат.

Всичките тези харчове може да звучат разточително, но ако погледнете реално на нещата, тези милиардери имат много пари за харчене и ги харчат със стил. Вие не бихте ли го правили?