Както знаем, първият милион е най-важен. Тези, които са прескочили тази граница, ще Ви кажат, че управлението на подобно богатство не е никак лесно.

Ето и какво има в портфейлите на едни от най-богатите в света:

Карлос Слим - 53.5 млрд. долара

Наскоро Слим бе обявен от Forbes за най-богатият човек в света, а други го нарекоха „мексиканския Уорън Бъфет". Богатството му се изчислява на около 5% от БВП на Мексико.

С най-голям дял в портфейла му са инвестициите в Carso Global Telecom, Grupo Carso, Grupo Financiero Inbursa и America Movil.

Въпреки богатството си, милиардерът не разполага със собствен самолет, хеликоптер, или яхта и живее в къщата си, купена преди 40 г.

Уорън Бъфет - 47 млрд. долара

В портфейла на Бъфет личат компании с потенциал за растеж в дългосрочен план като Wells Fargo, Coca Cola и McDonald's.

Към края на юни 2010 г. Бъфет, чрез Berkshire Hathaway той има инвестиции в 36 публични компании.

Подобно на Слим, Бъфет също живее в къща в Омаха, Небраска, закупена за 31 500 долара преди повече от 50 г. Въпреки забраната от лекарите, идолът на милиони инвеститори по света споделя, че предпочита да хапне бургер с картофки и да пие... Coca Cola вместо да ходи в изискани ресторанти.

Пол Алън - 13.5 млрд. долара

Заедно с Бил Гейтс основават Microsoft през 1975 г., като Алън работи в компанията до 1983 г., когато му е открит рак на лимфната тъкан. След оттеглянето си запазва голям дял от акциите на компанията.

Алън има дялове в три спортни тима - Seattle Seahawks (1.01 млрд. долара), Portland Trail Blazers (300 млн. долара) и Seattle Sounders FC (107 млн. долара).

Освен това той е и колекционер, като притежава картини на едни от най-известните художници - Моне, Пикасо, Реноар и др.

Михаил Прохоров - 13.4 млрд. долара

Наскоро Прохоров закупи отборът от NBA Ню Джърси Нетс, като вече е директен конкурент на Пол Алън, който е един от най-големите акционери в Портланд.

През март Прохоров загуби 54 млн. долара депозит, представляващи 10% от стойността на вила Леополда. Милиардерът така и не превежда 540 млн. долара по сделката, като се оказва, че е имал седемдневен срок, в който да поиска депозита си. Освен това той трябваше да плати и 1.5 млн. долара лихви.

След като продаде минната си компания GMK Norilsk Nickel, Прохоров основа Onexin Group, инвестирал в най-различни сектори на руската икономика - медии, финанси, енергетика и др.

Доналд Тръмп - 2 млрд. долара

Тръмп, за разлика от останалите си колеги, прави богатството си с инвестиции в недвижимите имоти. След като завършва образованието си той се присъединява към фирмата на баща си. Останалото е история, която превръща Тръмп в синоним на имотите по целия свят.

Инвестициите му в имоти обаче го поставят на голям риск, в случай че те понижат стойността си. И той обаче е диверсифицирал, като в портфейла му има инвестиции в имоти в шест държави.